Здоров’я

Кілька токсичних ефектів, які можна відчути, зловживаючи кавою

Надмірне вживання кави негативно впливає на здоров’я людини.

Кілька токсичних ефектів, які можна відчути, зловживаючи кавою. Надмірне вживання кави негативно впливає на здоров’я людини.

Деякі вчені вважають, що кофеїн потрібно сприймати як ліки — це дозволяє краще розуміти природу залежності від нього і ризик появи інших небезпечних побічних ефектів, інформує Ukr.Media.

Звикання

Дослідники констатують, що кофеїн підсилює передачу сигналів у головному мозку дофаміну — нейромедіатора, що відповідальний за мотивацію, пам’ять, увагу, а також контроль рухів тіла. З наукової точки зору кава не викликає звикання, але це не означає того, що вона не може викликати певні симптоми після відмови від неї. Якщо ви раптово припините пити стільки кави, скільки звикли, у вас можуть з’явитися симптоми абстиненції: втома, головний біль, безсоння.

«Всім слід пам’ятати, що кофеїн — це ліки», — заявив дослідник поведінкової фармакології з Медичної школи Джонса Хопкінса Стівен Мередіт.

Вчений вважає, що подібно до того, як у людей виникає залежність від ліків, може розвиватися залежність й від кофеїну, що створює проблеми під час спроб відмовитися від кави.

Токсичний цикл

Говорячи про цей потенційно небезпечний побічний ефект кави, експерт нагадує: вживання занадто великої кількості кофеїну асоціюється з підвищеним занепокоєнням і порушеннями сну. Це може впливати на формування так званого токсичного циклу, коли «людина встає вранці з почуттям втоми, п’є каву, щоб відчути бадьорість, а потім не може заснути вночі».

Печія і кислотний рефлюкс

Лікарі називають кислотним рефлюксом стан, що викликається переміщенням шлункової кислоти вгору у напрямку до стравоходу. Симптомами даного порушення є відчуття печіння у грудях, неприємний кислуватий присмак у роті, повторюваний кашель або гикавка, неприємний запах з рота, здуття живота і погане самопочуття. Вони відзначають, що кофеїн може підвищувати рівень кислоти у шлунково-кишковому тракті і подразнювати його слизову. При цьому, як показують дослідження, людям, що страждають через печію і розлад шлунку після вживання кави, не допомагає навіть перехід на варіант напою без кофеїну.

Людям з даною проблемою краще не пити каву зовсім, підкреслюють лікарі. Постійне подразнення слизової шлунку кислотою сприяє розвитку запалення, ерозійних процесів та інших пошкоджень оболонки, включаючи небезпечні, які асоційовані з онкологією.

Бронхіт

Під час обсмажування кави виділяється діацетил, і мікрочастинки даної речовини здатні потрапляти у бронхи. У результаті це може посприяти розвитку важкої форми бронхіту. Дану особливість дослідження виявило у кави, яку обсмажують у промислових масштабах.