ГоловнеПолітика

Кулеба назвав три пріоритети на Генасамблеї ООН

У день відкриття 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з главою сесії Генасамблеї, міністром закордонних справ Мальдів Абдуллою Шахідом, повідомляє прес-служба МЗС України.

Глава української дипломатії окреслив три пріоритети України на сесії Генасамблеї ООН:

— протидія російській агресії і відновлення територіальної цілісності України, деокупація Донбасу і Криму;
— поліпшення умов життя українців на територіях, постраждалих від російської агресії на Донбасі;
— подолання пандемії і її соціально-економічних наслідків.

«Ключовим пріоритетом нашої зовнішньої політики, закріпленим у Стратегії зовнішньої політики, залишається протидія російській агресії і відновлення територіальної цілісності України», — підкреслив Кулеба.

Він також зазначив, що Україна під час сесії Генасамблеї ООН має намір скликати дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях.

Другим пріоритетом України стане поліпшення умов життя українців на територіях, постраждалих від агресії РФ у Донецькій і Луганській областях.

«ООН має знання, досвід і технології реалізації проектів з відновлення територій, які постраждали від збройних конфліктів. Ми зацікавлені в більш активній діяльності ООН у регіоні, зокрема у сферах гуманітарного розмінування, розвитку медичної, освітньої та житлово-комунальної інфраструктури», — сказав Кулеба.

Що стосується третього пріоритету, подолання пандемії і її соціально-економічних наслідків, то глава МЗС України підкреслив, що всі держави повинні отримати рівний доступ до вакцин і мати достатньо коштів для економічного відновлення.

Урочисте відкриття 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН відбудеться сьогодні у вівторок, 14 вересня, о 22:00 за київським часом.