ГоловнеПолітика

Кулеба: Україна буде основним союзником США в НАТО

Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза Альянсом. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в коментарі телеканалу Україна 24.

«Україна буде основним союзником США в НАТО, а не поза НАТО. Для цього ми і втілюємо цілісну стратегію зовнішньої політики, створюємо систему альянсів для безпеки України, поглиблюємо взаємодію зі стратегічними партнерами», — сказав Кулеба.

Він нагадав, що під час візиту в США Президент Володимир Зеленський успішно заручився підтримкою Вашингтона щодо зміцнення обороноздатності України.

«Там же ми підписали нову угоду зі США у сфері безпеки та оборони, яка за низкою параметрів більш амбіційна, ніж статус основного союзника поза НАТО», — акцентував міністр.

Раніше в середу Верховна Рада на позачерговому засіданні провалила голосування за звернення до Конгресу США про надання Україні статусу основного союзника поза НАТО. За проголосували тільки 24 нардепи.

Напередодні в Кабміні виступили проти звернення парламенту до США. Також посол України в США Оксана Маркарова застерегла нардепів від голосування за звернення до США. Вона пояснила, що статус основного союзника США поза НАТО — для країн, які не планують або не можуть в силу політичних або географічних причин вступити в Альянс. Вона запевнили, що це точно не про Україну.