Здоров’я

Лікарі пояснили, про що може свідчити постійна втома

Спали більше десяти годин, а все ще відчуваєте себе жахливо? Ви не одні такі. З трудовими зобов’язаннями, турботою про дітей і домашніми справами, з якими потрібно впоратися, не дивно, що втома є поширеною скаргою у лікарів. Психіатри стверджують, що кожну секунду кожна п’ята людина на Землі відчуває себе втомленою, а одна з 10 відчуває себе втомленою постійно.

«Жінки схильні відчувати себе втомленими більше, ніж чоловіки. Втома — поширена скарга, і люди часто звертаються за порадою до лікаря, — каже лікар-терпапевт. — Важливо розрізняти втому через нестачу сну і втому в контексті хорошого і адекватного сну».

Перш ніж звинувачувати свій жахливий спосіб життя, задумайтеся: може, це зовсім не робота вимотує вас?

Ось 15 причин втоми, які складені спільно з висококваліфікованим лікарем:

1. Недолік сну

Це звучить просто, але однією з найпоширеніших причин втоми є відсутність сну. Близько третини з нас мають напади безсоння. Ваш вік має багато спільного з вимогами до сну. Дітям потрібно близько 16 годин на день, а підліткам близько дев’яти. Більшості дорослих потрібно сім-вісім годин на добу, але деяким може знадобитися всього п’ять годин або до 10 годин сну в день, інформує Ukr.Media.

2. Нестача хорошої їжі

Це ще одна очевидна причина втоми. Нестача корисної їжі або надлишок поганої їжі дуже сильно впливає на наш організм. Якщо ви починаєте свій день з пончиків, ваш цукор у крові залишить вас млявими на цілий день. Спробуйте включити в свій раціон білки і складні вуглеводи, такі як яйця і хліб з цільного борошна, щоб зберегти свій енергетичний рівень стабільним.

3. Анемія

Анемія — одна з головних причин постійного занепокоєння і втоми. Організму не вистачає червоних кров’яних тілець для перенесення достатньої кількості кисню в ваші тканини і органи. Анемія легко діагностується з аналізом крові. Найпоширеніша причина анемії, дефіцит заліза, може бути виправлений за рахунок вживання в їжу продуктів, багатих залізом, таких як пісне м’ясо і збагачені залізом злаки.

4. Неактивна щитовидна залоза

Щитовидна залоза контролює ваш метаболізм, швидкість, з якою ваше тіло перетворює «паливо в енергію». Коли вона неактивна і метаболізм функціонує занадто повільно, ви можете відчувати себе млявими і додавати у вазі. Цей діагноз у чотири-п’ять разів частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків, особливо в групі 40+. Це можна виявити через аналіз крові.

5. Хронічний синдром втоми

Якщо ваша втома триває більше шести місяців і настільки погана, що ви не можете керувати своєю повсякденною діяльністю, це може бути синдром хронічної втоми (також називається міалгічною енцефалопатією або МЕ). Він може мати різні симптоми, але основний із них — постійне, незрозуміле моральне і фізичне виснаження.

6. Апное уві сні

Апное уві сні — стан, для якого характерно припинення легеневої вентиляції під час сну більш ніж на 10 секунд. Кожного разу апное перериває ваш сон на мить, але ви можете навіть не знати про це. В результаті ви позбавлені здорового сну, незважаючи на те, що вважаєте, що спали. Цей симптом найбільш часто зустрічається серед чоловіків з надмірною вагою. Алкоголь і куріння дуже посилюють симптоми.

7. Інфекція сечовивідних шляхів (ІМП)

Якщо у вас коли-небудь була інфекція сечових шляхів, ви, ймовірно, знайомі з пекучим болем і потребою в сечовипусканні, але інфекція не завжди має такі очевидні симптоми. У деяких випадках втома може бути єдиною ознакою. Якщо ви звернетеся до лікаря, вам можуть бути призначені антибіотики для лікування вашого ІМП, і втома повинна зникнути разом з ним.

8. Непереносимість харчових продуктів

Непереносимість їжі може також змусити вас відчувати сонливість. Якщо ваша втома погіршується після їжі певних продуктів, то у вас може бути непереносимість їжі. Ви можете зробити алергопроби для визначення непереносимості певних продуктів.

9. Діабет

При діабеті тіло втрачає енергію, незважаючи на те, що отримало достатньо мікроелементів, щоб її зберегти. Один із основних недіагностованих симптомів діабету включає в себе сильну втому. Якщо у вас є постійна втома, здайте аналіз крові на діабет.

10. Серцева хвороба

Коли повсякденні завдання, такі як чищення будинку або підйом по сходах, роблять вас втомленими, це може бути ознакою того, що ваше серце не в порядку. Це можуть бути ранні ознаки хвороби серця.

11. Депресія

Депресія не лише викликає емоційні симптоми, але і може викликати і фізичні. Втома, головні болі і втрата апетиту є одними з найбільш поширених фізичних симптомів. У деяких людей є постійні, неконтрольовані почуття тривоги, які настільки сильні, що їх життя і здоров’я значно постраждали від цього. Лікарі називають це генералізованим тривожним розладом. Разом із почуттям занепокоєння і дратівливості люди часто відчувають втому.

12. Гландулярна лихоманка

Гландулярна лихоманка — поширена вірусна інфекція, яка викликає втому, а також температуру, біль у горлі і опухлі залози. Захворювання зачіпає в основному молодих людей і підлітків. Симптоми здебільшого прояснюються протягом чотирьох-шести тижнів, але втома може затримуватися ще на кілька місяців.

13. Кофеїн

Забагато кофеїну може позбавити вас хорошого сну, змушуючи вас відчувати себе виснаженим. Надлишковий жир, цукор і кофеїн можуть призводити до енергетичних підйомів, супроводжуваних енергетичними спадами, поряд з проблемами зі шлунком, такими як здуття живота, болі в животі і зниженим настроєм.

14. Нестача води

Бути зневодненими — бути млявими. Вода тримає все в наших системах. Вона вимиває токсини, підтримує життєдіяльність нашого організму. Часто буває, що коли ми хочемо випити води, ми думаємо, що ми голодні. Хімічні сигнали в нашому мозку для зневоднення і голоду подібні, тому замість закуски іноді нам потрібен просто стакан води.

15. Напруга

Стрес і конфлікт можуть привести нас до виснаження і виснаження наших енергетичних ресурсів. Стрес може змусити вас почуватися виснаженими через фізичні та емоційні втрати. Ваше тіло переходить у стан короткострокового виживання і дуже багато працює, щоб підтримувати себе в такому стані. Коли ми залишаємося в цьому стані протягом тривалого періоду часу, ми вичерпуємо тіло, залишаючи нас виснаженими. Доброю новиною є те, що існує безліч методів, які ви можете використовувати для зниження стресу, таких, як медитація, глибоке і повільне дихання або прогулянка.

Звертаємо вашу увагу на те, що не варто ставити всі діагнози самим собі. Якщо ви дійсно відчуваєте, що навіть у відпустці вам не дає спокою втома, то негайно зверніться до лікаря.