ГоловнеЗдоров’я

Лікарі розповіли про шкідливість домашнього прибирання для людської печінки

Нашкодити своїй печінці можна й за допомогою домашнього прибирання.

Регулярне домашнє прибирання з використанням засобів побутової хімії може погіршити здоров’я печінки, інформує Ukr.Media.

Лікарі Клініки Майо розповіли про поширені рутинні звички, які є потенційно згубними для печінки. Однією з таких звичок медики назвали пристрасть до домашнього прибирання, під час якого використовуються різні побутові хімікати. Фахівці нагадали, що «печінка фільтрує усі хімічні речовини, у тому числі й ті, що потрапили у легені».

Медики радять не забувати, що засоби побутової хімії дають випаровування, а їх компоненти — потенційні токсини — можуть потрапляти у організм. Це стосується й численних аерозолів, які широко застосовуються у звичайному житті — освіжувачів повітря, дезодорантів, поліролів, склоочисників і т. д. Їх застосування краще мінімізувати, а під час використання — одягати маску, ретельно провітрювати приміщення, не допускати перебування у ньому інших людей. Нехтування цими правилами безпеки підвищує ризик потрапляння у організм високої концентрації небезпечних речовин, у тому числі й згубних для печінки.

Серед інших звичок, які здатні шкодити цьому органу, експерти перерахували наступні:

зловживання алкоголем;
нехтування ретельним миттям фруктів, овочів і зелені;
захопленість татуюваннями;
часте вживання жирної, смаженої їжі;
зловживання сіллю;
малорухливість.