ГоловнеСвіт

Літаки НАТО за рік 290 разів перехоплювали російські літаки

Цього року бойові літаки НАТО здійснили близько 370 вильотів для перехоплення повітряних суден. При цьому 290 вильотів були пов’язані з ідентифікацією та спостереженням за російськими літаками. Про це повідомляє Spiegel.

Зазначається, що кількість перехоплень російських літаків зменшилася — у 2020 році таких нарахували 350.

Більшість літаків було перехоплено у країнах Балтії. Місії з перехоплення зазвичай проходили без інцидентів.

Видання повідомляє, що після спрацювання сигналу тривоги, винищувачі з країн НАТО повинні піднятися в повітря протягом декількох хвилин, щоб визначити, зокрема, за допомогою візуального контакту, чи підозрілий літак становить загрозу і, за необхідності, зупинити силою. Місії в більшості випадків виконуються через російські літаки, і рідко через військові літаки з інших країн, або пасажирські чи вантажні повітряні судна, які не вдалося відразу ідентифікувати.

Спостереження за повітряним простором у країнах Балтії було посилено у 2014 році після початку російської військової агресії в Україні. Усього до дій готові понад 60 винищувачів НАТО.

Раніше повідомлялося, що винищувачі США прибули до Румунії для посилення місії НАТО у Чорноморському регіоні. Перед цим стало відомо, що у Балтійському регіоні з’явилася нова база НАТО.