Здоров’я

Лужні ванни: що це, як вони працюють і як їх правильно приготувати вдома

Для молодості шкіри та зміцнення імунітету.

Лужні ванни: що це, як вони працюють і як їх правильно приготувати вдома. Для молодості шкіри та зміцнення імунітету.

Видео дня:

У нашому організмі постійно протікають сотні різних процесів і реакцій — вони абсолютно природні, проте іноді можуть чинити згубний вплив на стан здоров’я. З моменту народження в організмі кожної людини запускається процес окислення, інтенсивність якого може посилюватися під впливом несприятливого навколишнього середовища, стресу і незбалансованого харчування. В цьому випадку окислювальні процеси можуть завдати шкоди організму: вони провокують згущення крові, порушують нормальне вироблення травних ферментів, послаблюють імунітет, перешкоджають нормальному кровопостачанню мозку і значно прискорюють процеси старіння. Знизити інтенсивність реакцій окислення, що протікають в нашому організмі можна, вживаючи достатню кількість антиоксидантів, а також за допомогою лужних ванн. Що це, як вони працюють і як їх правильно приготувати вдома, розповідаємо в нашому матеріалі, інформує Ukr.Media.

Почнемо з того, що за страшним словом «лужні» ховається ні що інше, як ванни з додаванням солі (бажано морської) і звичайної харчової соди. Цій практиці не одна тисяча років: ще в Стародавньому Єгипті і Римській Імперії, коли люди ще нічого не знали про кислотні і лужні середовища, содові ванни приймали з метою зміцнення імунітету і омолодження.

Як це працює

Кислота і луг містять різну кількість іонів водню, і завдяки цій різниці запускається процес осмосу — луг притягує до себе кислоту. Коли ви перебуваєте в содовій ванні (не обов’язково цілком, можна робити міні-ванночки для рук або ніг), луг тягне до себе кислоти з організму, а разом з ними — шлаки і токсини, що накопичилися.

Содові ванни знижують інтенсивність окислювальних реакцій в організмі, в результаті чого підвищується здатність організму протистояти вірусам і хвороботворним бактеріям, поліпшується кровотік (зокрема — кровопостачання мозку), сповільнюються процеси старіння, а також значно поліпшується загальне самопочуття.

Лужні ванни можна легко приймати вдома, для цього вам знадобляться сіль — краще використовувати морську, а не кухонну, вона містить велику кількість корисних мінералів — і звичайна харчова сода. Сіль і соду необхідно змішати в пропорції 2:1, та залити кількома літрами окропу, далі отриману суміш розвести з водою в пропорції 1:10. Зверніть увагу, вода у ванні не повинна бути дуже гаряча, теплої буде достатньо. Таким чином на середню ванну об’ємом в 150 л. має припасти 1,5 кг. суміші (в якій 1 кг. солі і 0,5 кг. соди). Як вже було сказано вище, замість ванни можна зробити міні-ванночки для ніг або рук, для них використовується така ж пропорція. Ванни (і ванночки) варто приймати не більше 30 хвилин, якщо ви тільки починаєте знайомство з цією практикою — то взагалі достатньо 10 хвилин, далі поступово можна збільшувати час перебування в розчині (але не концентрацію!).

Зверніть увагу, що при всій корисності лужних ванн, у них є ряд протипоказань, пов’язаних з різними хронічними захворюваннями, тому, перш ніж почати приймати содові ванни, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.