ГоловнеСоціум

Ляшко розповів, як уникнути введення локдауну

Восени в Україні можуть знову посилити карантинні обмеження через пандемію коронавірусу, але цього можна уникнути. Що саме допоможе запобігти введенню локдауну, розповів глава МОЗ Віктор Ляшко в інтерв’ю РБК-Україна.

«І це не тільки дотримання протиепідемічних норм. Це і звернення до своїх старших родичів — батьків, дідусів, бабусь — щоб вони пішли і пріоритетно зробили щеплення проти коронавірусної хвороби», — сказав він.

За словами міністра, якщо в Україні люди старше 60 років будуть вакцинованими хоча б на 80%, тоді потенційне зростання кількості випадків для системи охорони здоров’я буде некритичним.

«Тому, розглядаючи доцільність введення локдауну, ми перш за все говоримо про те, що ми хочемо захистити найбільш вразливі групи населення. Найбільш уразливі групи — це люди старшого і похилого віку», — відзначив Ляшко.

Також він розповів, як МОЗ готується до поширення штаму коронавірусу Дельта, яке може бути в Україні.

«Окремо поставлено ​​завдання головному державному санітарному лікарю, відпрацьовується закупівля ПЛР-тестів, які виявляють виключно Дельта-штам. Це буде додаткове наше дослідження, коли ми, одержавши позитивний результат під час ПЛР-тестування, зможемо дослідити зразок — це Дельта чи не Дельта», — зазначив Ляшко.

Також на пунктах пропуску через кордон проводять додаткове тестування навіть за наявності довідки про вакцинацію чи результату ПЛР-тесту, який було зроблено за попередні 72 години.

«Це для тих, хто прибуває з Індії, Португалії, Великої Британії та Російської Федерації. Далі є кілька стратегій, над ними продовжує працювати група на чолі з головним державним санітарним лікарем, вони запропонують варіанти», — повідомив він.

Як відомо, ситуація з коронавірусом в Україні кращає із квітня. На цей момент в країні менше 11 тисяч активних випадків COVID, у всіх регіонах діють карантинні обмеження «зеленої зони».