ГоловнеСоціум

Майже третина українців вважають себе дуже щасливими — опитування

Майже третина українців вважають себе дуже щасливими людьми, і тільки 2% — абсолютно нещасними. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи Рейтинг, які були опубліковані днями.

Повідомляється, що в січні 2021 року показник щасливих українців, який склав 29%, значно вищий, ніж навесні 2020 року, коли він досягав 19%.

При цьому половина українців вважає себе скоріше щасливими, а 17% — не дуже.

Відзначається, що чим молодші за віком — тим щасливішими себе відчувають опитані.

Щодо джерела щастя в житті, то 64% ​​вважають, що воно перш за все залежить від внутрішнього стану людини.

У той же час 27% упевнені — що від зовнішніх обставин.

Жінки більше схильні вважати, що щастя — це в першу чергу результат внутрішнього стану людини. При цьому наголошується, що чим щасливіша людина, тим частіше вона погоджується з такою думкою.

Крім того, рівень щастя безпосередньо пов’язаний із психоемоційними станами: чим вищим є рівень щастя у опитаних, тим нижчий рівень негативних емоційних станів вони переживають.

У цілому в українців знизилися ознаки депресії, тривожності та втоми. Досить низьким залишається рівень паніки і розладів сну.

Відзначається, що зниження рівня депресії, тривожності та втоми пояснюється тим, що опитування проводилося в період зимових свят, коли є відпустки, зустрічі з близькими і рідними, надії і плани на 2021-й.

Також соціологи підкреслюють, що серед тих, хто частіше комунікує зі своїми близькими — рівень негативних емоційних станів нижчий.

При цьому поступове погіршення психоемоційних станів все одно спостерігається з віком. У групі 60+ яскраво виражені ознаки депресії, розладів сну і втоми.

Разом з тим слід зауважити, що рівень тривожності є відносно високим серед усіх вікових груп.

Раніше соцопитування показало, що українці вважають головним позитивом 2020 року будівництво доріг.