ГоловнеПолітика

Макрон в кінці листопада може приїхати до Києва

Візит президента Франції Еммануеля Макрона до Києва може відбутися в кінці листопада, пише екс-посол України у Франції Олег Шамшур у своїй колонці для Дзеркала тижня.

«Здається, нарешті питання візиту в Україну президента Франції (після 23-річної паузи) перейшов у практичну площину. Чемно-обнадійливі фрази про те, що у господаря Єлисейського палацу «є бажання і можливість візиту розглядається», які мені довелося десятки разів чути від французьких колег під час роботи в Парижі, трансформувалися, за моєю інформацією, в узгодження дат і практичного наповнення зустрічі на найвищому рівні. Очевидно, цьому була присвячена значна частина переговорів під час недавніх відвідин Києва радником Еммануеля Макрона, колишнім послом Франції в Україні Ізабель Дюмон. Кажуть, що візит відбудеться в кінці листопада», — написав дипломат.

На думку Шамшура, це остання можливість для Макрона виконати обіцянку відвідати Україну до кінця своєї п’ятирічної каденції, а далі все в його діяльності буде жорстко підпорядковано графіком виборчої кампанії для досягнення головної, хоча ще офіційно неоголошеної мети — перемоги на президентських виборах у квітні 2022 року.

Нагадаємо, що 12 жовтня президент України Володимир Зеленський провів відеоконференцію з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Сторони обговорили подальші кроки з метою мирного врегулювання на Донбасі, а також підготовку до проведення чергового саміту Нормандської четвірки.