Здоров’я

Медики назвали дві ознаки різкого підвищення тиску, які не можна ігнорувати

Симптоми, які є приводом для виклику швидкої допомоги.

Медики назвали дві ознаки різкого підвищення тиску, які не можна ігнорувати. Симптоми, які є приводом для виклику швидкої допомоги.

Видео для настроения:

Раптове, занадто різке і істотне підвищення артеріального тиску може означати, що людина піддається гіпертонічному кризу або інсульту, інформує Ukr.Media.

Підвищення кров’яного тиску є поширеною патологією, здатною при неправильному лікуванні стати причиною летального результату. Коли відбувається занадто різке підвищення артеріального тиску, можна припустити гіпертонічний криз, що вимагає обов’язкового звернення за медичною допомогою. Медиками з британської Національна служба охорони здоров’я (National Health Service, NHS) були названі ознаки, які не можна ігнорувати, оскільки вони вказують на розвиток гіпертонічного кризу.

Втрата чіткості зору

Так звана гіпертонічна ретинопатія є одним з характерних пошкоджень, що зачіпають систему органів зору при хронічно високому тиску. При цьому може істотно постраждати сітківка ока, що сприяє появі ефекту нечіткого зору, коли картинка в оці виглядає «розмитою» або затуманеною. Якщо такий ефект зберігається тривалий час (тиждень і більше), слід звернутися до лікаря.

Крім того, в різних випадках через судинні пошкодження, що виникають внаслідок різкого підвищення тиску, в очах можна помітити інші зміни — наприклад, поява жовтих плям або слідів крововиливу.

Запаморочення

Фахівці підкреслюють, що не можна ігнорувати запаморочення — особливо якщо воно почалося раптово. За їхніми словами, в обставинах різкого підвищення тиску, гіпертонічного кризу судини мозку можуть відчувати надмірну напругу і пошкоджуватися. Якщо при цьому відбувається витік крові, тиск в черепній коробці лише посилюється — це веде до появи певних фізичних симптомів, включаючи запаморочення і здатність володіти тілом.

Якщо ви відчуваєте раптове запаморочення, втрату рівноваги або координації і проблеми з ходьбою, все це може бути попереджувальною ознакою гіпертонічного кризу або інсульту. Також при цьому можуть спостерігатися головний біль, нудота, сплутаність свідомості, слабкість, судоми.

Всі перераховані симптоми є приводом для виклику швидкої допомоги. Крім того, на високий кров’яний тиск у людини вказують:

носова кровотеча,
дезорієнтація,
болі в грудях,
утруднене дихання,
аритмія,
кров в сечі.