Здоров’я

МОЗ розширило перелік препаратів для онкохворих

МОЗ розширило перелік ліків для онкохворих, додавши туди дев’ять нових лікарських засобів, які закуповуються централізовано. Про це заявив глава МОЗ Максим Степанов на брифінгу.

«На 2021 рік уже затверджено номенклатуру закупівлі лікарських засобів (для лікування онкологічних захворювань, — ред.)… До переліку 67 лікарських засобів ми додали ще 9 нових позицій», — сказав Степанов.

За його словами, в список додали препарати, які є більш ефективними в лікуванні.

«Це лікарські засоби другої і третьої лінії. Йдеться про лікарські засоби, які будуть використовуватися при лікуванні раку молочної залози, для пацієнтів з раком крові, при мієломі, при пухлині головного мозку… Всі кошти, які ми додали, мають статус генерика. Вони зареєстровані і виробляються принаймні двома різними виробниками», — додав міністр.

Степанов наголосив, що наявність декількох виробників є важливим в процесі закупівлі препарату, оскільки забезпечує конкуренцію на ринку фармпрепаратів і, відповідно, кращу ціну і економію державних коштів.

«Ідеться про те, що за однакову суму коштів ми можемо закупити більшу кількість лікарських засобів до стовідсоткової потреби. Щоб у нас не було такої історії, що нам не вистачає або треба докуповувати людям самостійно», — резюмував глава МОЗ.

Нагадаємо, що раніше Міністерство охорони здоров’я призначило тариф на лікування онкозахворювань в 2021 році. На діагностику та лікування однієї людини міністерство виділить 60 тисяч гривень, але буде враховуватися також вік пацієнта і тяжкість захворювання.

Також повідомлялося, що з початку епідемії COVID померли понад 50 тисяч онкохворих українців. Ризики онкопацієнтів за коронавірусу набагато вищі, ніж в інших людей, наголосили в Інституті Раку.