ГоловнеЕкономіка

Нацбанк оновив Стратегію валютних інтервенцій

Національний банк оновив Стратегію валютних інтервенцій. Про це повідомила прес-служба центробанку.

Документ оновили у зв’язку з закінченням попередньої стратегії на 2016 — 2020 роки. Він розроблений з урахуванням консультацій з міжнародними партнерами і затверджений рішенням правління НБУ.

В оновленій стратегії також збережене завдання зі згладжування Нацбанком функціонування валютного ринку, що необхідно для уникнення негативного впливу надмірної волатильності обмінного курсу та екстраординарних подій на валютному ринку на цінову і фінансову стабільність, а також стійкість економічного зростання.

Крім того, НБУ буде підтримувати трансмісії облікової ставки як основного інструменту грошово-кредитної політики в разі її недостатньої дієвості. Незмінними залишилися чотири ключові форми здійснення валютних інтервенцій, зокрема валютний аукціон, інтервенція за єдиним курсом, інтервенція за кращим курсом і адресна інтервенція.

При цьому, на додаток до традиційних умов проведення валютних інтервенцій («тод», «том» і «спот») Нацбанк врахував можливість застосування деривативів, що передбачено в Основних принципах грошово-кредитної політики на 2021 рік, затверджених рішенням Ради НБУ від 10 вересня 2020 №41-рд.

Як підкреслили в Нацбанку, деривативні фінансові інструменти можуть застосовуватися тільки за умови, що це не призведе до розбалансування ситуації у відповідних сегментах ринку.

Нарешті, документом визначено п’ять принципів здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку: відповідність режиму інфляційного таргетування та режиму плаваючого курсоутворення, мінімальна достатність використання валютних інтервенцій, конструктивна невизначеність параметрів і тактики проведення валютних інтервенцій для учасників валютного ринку, а також рівні умови участі суб’єктів ринку.

Нагадаємо, що раніше в Нацбанку назвали ризики для бюджету-2021. У центробанку вважають оптимістичними плани щодо внутрішніх запозичень до бюджету майже півтрильйона гривень.

Також в НБУ запевнили, що про відмову від співпраці з МВФ не йдеться. Україна не збирається відмовлятися від кредитів міжнародних фінансових інститутів, заявив глава центробанку.