ГоловнеПрогрес

Найстаріший лід в Арктиці дав тріщину — вчені

Дослідники з Університету Манітоби (Канада) зафіксували утворення гігантської тріщини в одному з найстаріших арктичних льодів — у північному регіоні острова Елсмір. Розмір тріщини можна порівняти з розміром Люксембургу (3000 кв. км). Про це пише Phys.org.

Повідомляється, що перший пролом вчені зафіксували на півночі від Гренландії ще в травні 2020 року. Згідно з висновками експертів, він відкрився на два тижні під дією сильного вітру.

«Раніше ніхто не бачив тріщин у цій області. Лід на північ від Елсміра рухається і тане важко, настільки він товстий і так його багато», — сказав Кент Мур, дослідник Арктики з Університету Торонто в Міссіссога й автор дослідження.

Під час аналізу атмосферних даних і знімків морського льоду фахівці встановили, що лід у цьому місці розсувався двічі — у 1988 й у 2004 роках. Але в той час ніхто не звернув на це уваги.

Проаналізувавши рух льоду в області острова Елсмір, вчені дійшли висновку, що остання крижана зона Землі не така стійка до змін клімату, як вважалося раніше.

«З кожним роком лід в Арктиці стає все тоншим, а ополонки будуть виникати все частіше», — сказано в опублікованому дослідженні.

Вчені пояснили, що ці рухи в довгостроковій перспективі ведуть до руйнування льодового щита і сприяють таненню льодів.

«Утворення ополонки в цій області є вельми незвичним. Це щось на зразок тріщини в щиті твердого льодового покриття, типового для регіону. Тому те, що відбувається, показує, що Арктика насправді змінюється», — заявив Девід Бабб, експерт з Університету Манітоби.

Раніше вчені з британського Університету Аберіствіт і Лабораторії реактивного руху NASA в Каліфорнії дійшли висновку, що танення арктичних льодів може спровокувати викид у навколишнє середовище радіоактивних відходів часів холодної війни, а також стійких до антибіотиків бактерій і нових вірусів.