ГоловнеСоціум

Названо причини скорочення чисельності українців

Українців стає менше. Причин дві — це скорочення населення через низьку народжуваність і коротка тривалість життя, заявила провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАНУ Лідія Ткаченко в ефірі каналу Україна 24.

«Головна наша проблема ще з радянських часів — коротка тривалість життя, і немає стабільної динаміки зростання. Багато людей помирає навіть в працездатному віці, особливо чоловіки, тому велика різниця між кількістю жінок і чоловіків», — сказала Ткаченко.

Також вона наголосила, що стан суспільства в країні позначається, перш за все, і на демографії.

На думку фахівця, громадянам України слід навчитися ставитися один до одного краще.

«Саме настрій потрібно міняти для того, щоб люди почувалися спокійніше і впевненіше. Для кращої народжуваності потрібна впевненість у завтрашньому дні, як би це не банально звучало», — зауважила Лідія Ткаченко.

Експерт додала, що демографічна ситуація в Україні не сильно відрізняється від ситуацій не тільки в РФ, Білорусі і Молдові, а й країнах Балтії.

Згідно Держстату, за останній рік українців стало менше на 300 тисяч осіб. Станом на 1 грудня 2020 року кількість населення в Україні становила 41 мільйон 630 тисяч осіб.

Нагадаємо, в кінці 2020 року повідомляли, що населення України скоротилося на 232 тисячі.