ГоловнеЕкономіка

НБУ заявив про новий етап валютної лібералізації

Нацбанк України скасував ряд обмежень, зокрема зняв заборону для клієнтів — юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах «форвард». Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зазначається, що продовжуючи валютну лібералізацію, Національний банк скасував ряд обмежень, подальше застосування яких втратило свою актуальність. Зокрема, зняв заборону для клієнтів — юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах «форвард».

Раніше такі операції проводилися тільки з метою хеджування ризиків зміни курсу іноземної валюти з експортно-імпортних операцій і за кредитними договорами, а також для придбання юридичними особами-нерезидентами облігацій внутрішньої державної позики України.

Крім того, Національний банк скасував заборону на операції фізичних осіб з купівлі та продажу іноземної валюти за гривню на умовах «форвард», на операції з купівлі та продажу іноземної валюти та банківських металів на умовах маржинальної торгівлі і на розрахунки в іноземній валюті при купівлі державних цінних паперів, номінованих у валюті.

Зокрема, визначено, що після продажу валюти через платіжні пристрої гривневі кошти зараховуватимуться на власні поточні рахунки фізосіб. Такі операції повинні здійснюватися з урахуванням законодавства про фінансовий моніторинг.

З метою сприяння використанню цифрових аналогів паперових документів, Національний банк уточнив вимоги до здійснення фізособами переказів коштів в іноземній валюті за межі України і до отримання таких переказів з-за кордону. Відтепер при здійсненні цих операцій фізичні особи зможуть використовувати цифрові паспорти в мобільному додатку «Дія», де в електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-карта і біометричний закордонний паспорт громадянина України.

За оцінками Національного банку, відповідні ослаблення забезпечать здійснення подальших кроків на шляху валютної лібералізації, а також сприятимуть: розширенню можливостей для бізнесу та фізичних осіб з хеджування валютних ризиків, подальшому розвитку послуг, що надаються уповноваженими установами в сфері валютно-обмінних операцій, і використання цифрових документів при проведенні валютних операцій.

Зазначені зміни вступають в силу з 17 січня 2021 року.

Раніше повідомлялося, що в рамках лібералізації Нацбанк в 2019 році скасував близько 40 обмежень на валютному ринку. Як зазначили в регуляторі, жодне з послаблень не мало негативних наслідків для валютного ринку і платіжного балансу.

Зокрема, в 2019 році регулятор скасував для бізнесу обов’язковий продаж валюти, дозволив громадянам купувати валюту онлайн, скасував всі ліміти на виплату дивідендів за кордон, ввів зручну систему електронних лімітів для інвестицій за кордон.