ГоловнеСвіт

Низка країн відмовилася від закупівель вакцини Pfizer

Ряд країн передумав купувати вакцину, розроблену компаніями Pfizer і BioNTech. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на лист виконавчого директора Pfizer Альберта Бурли.

За його словами, він також звертався до країн із середнім і низьким рівнем доходу, щоб переконати їх зарезервувати дози вакцини, оскільки поставка була обмежена, але вони відмовилися.

«Ми звернулися до всіх країн з проханням розмістити замовлення, щоб ми могли виділити для них дози. Фактично держави з високим рівнем доходу зарезервували більшу частину доз», — написав Бурла.

Він зазначив, що Pfizer і BioNTech використовують багаторівневу модель ціноутворення. Країни із середнім рівнем доходу повинні платити вдвічі менше, ніж країни з високим, а країни з низьким рівнем доходу можуть купити препарат за собівартістю.

Цього року Pfizer і BioNtech планують поставити 3 млрд доз вакцини у більш ніж 116 країн, 450 млн доз вже доставлені в країни. Компанії сподіваються, що в країни із середнім і низьким рівнем доходу вдасться поставити понад 1 млрд доз.

Напередодні повідомлялося, що ВООЗ схвалила застосування шостої вакцини. Препарат китайської компанії Sinopharm отримав схвалення для екстреного застосування проти коронавірусу.