ГоловнеПрогрес

Нобелівський лауреат заявив про ризик «пробудження» вірусів

Глобальне потепління і танення вічної мерзлоти можуть привести до «пробудження» невідомих вірусів з непередбачуваними наслідками для людства, заявив агентству РИА Новости радник генсека ООН з питань зміни клімату, лауреат Нобелівської премії миру Раї Квон Чунг.

За його словами, неможливо передбачити, який вірус з «тих, що існували в доісторичну епоху або сотні тисяч років тому» може з’явитися знову.

«Вони повертаються. Я впевнений, що існують різні види вірусів, з якими ми ніколи раніше не стикалися», — заявив професор.

Людство повинно бути готове до таких викликів і оперативно на них реагувати, уклав Раї Квон Чунг.

Раї Квон Чунг був удостоєний Нобелівської премії в 2007 році в складі Міжурядової групи експертів зі зміни клімату. Нагороду присудили за зусилля щодо накопичення та розповсюдження знань про зміни клімату через діяльність людини.

У серпні була опублікована 1300-сторінкова доповідь ООН про вплив людської діяльності на навколишнє середовище. Експерти в масштабній роботі пророкують необоротне підвищення рівня світового океану, що зробить «повені століття» звичайним явищем, а також більш часті фази екстремальної спеки.