ГоловнеСвіт

Норвегія посилить конкуренцію з Газпромом у Європі

Великий конкурент Газпрому – норвезька компанія Equinor – допоможе Європі в умовах дефіциту палива і збільшить постачання газу на європейський ринок. Про це в середу, 27 жовтня, повідомляє Bloomberg.

Зокрема, гендиректор Equinor Андерс Опедал заявив, що норвезький енергетичний гігант вирішив зупинити закачування газу в родовище Gina Krog на шельфі Північного моря, який використовували для збільшення видобутку нафти методом газліфту. Такий спосіб передбачає закачування стисненого газу у свердловини, що підвищує тиск у нафтовому шарі.

Тоді як обсяг, що звільнився, компанія направить на експорт.

«Компанія може стати надійним постачальником газу на європейському і британському ринках за таких високих цін», — відзначив глава компанії.

За його словами, газ, що звільнився, має забезпечити додатковий обсяг у розмірі 8 мільйонів кубометрів на день. Це відносно невелика надбавка до загального обсягу постачання Норвегії, який перевищує 320 мільйонів кубометрів на день. Але цієї зими «в Європі враховуватимуть кожну молекулу палива», відзначають представники Equinor.

Компанія також нарощує видобуток на інших газових ділянках, зокрема на гігантському шельфовому родовищі Troll.

За словами гендиректора Equinor, ціни на газ і нафту залишаться цієї зими високими, якщо погода буде в межах кліматичної норми. Він відзначив, що запуск російського газопроводу Північний потік-2, який вважають найважливішим способом для Європи збільшити постачання газу, як і раніше, є однією з невизначеностей для ринку. Зараз запаси газу в Європі на найнижчому рівні за останні 10 років.

Раніше Bloomberg також повідомляв, що Газпром знизить ціну газу для Європи, бо побоюється, що попит упаде.