ГоловнеСвіт

Нова Зеландія виводить військовий контингент з Афганістану

Нова Зеландія до травня повністю виведе своїх військових з Афганістану. Про це заявила прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн.

«Після 20-річної присутності Сил оборони Нової Зеландії в Афганістані прийшов час її завершити», — сказала Арден.

За її словами, місія в Афганістані «була однією з найдовших в історії для Сил оборони Нової Зеландії».

«Хочу відзначити десятьох новозеландців, які втратили життя під час виконання обов’язків, а також понад 3500 військових та інших службовців, чию відданість перетворенню конфлікту на мир ми завжди будемо пам’ятати», — наголосила глава уряду.

У свою чергу міністр закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута додала, що ситуація в Афганістані залишається складною, але внутрішньодержавний мирний процес дає країні надію на досягнення тривалого політичного рішення.

«Рішення Нової Зеландії вивести свій контингент з Афганістану в 2021 році було обговорено з нашими ключовими партнерами, з якими ми тісно співпрацювали протягом останніх 20 років», — пояснила Махута.

Нагадаємо, що раніше США скоротили контингент в Афганістані. Скорочення чисельності військовослужбовців проведено згідно з розпорядженням Дональда Трампа. Зараз в Афганістані та Іраку — мінімальна кількість американських військових майже за 20 років.