ГоловнеПолітика

Оператор ГТС заявив про маніпуляції Газпрому

Російський монополіст Газпром в цьому році тричі скорочував обсяг транзиту газу через територію України. Тому заяви російського керівництва про нібито зростання поставок є маніпулятивними. Про це написав глава Оператора ГТС України Сергій Макогон на своїй сторінці в Facebook в п’ятницю, 15 жовтня.

За його даними, Газпром скорочував транзит газу з 1 січня — з 186 млн кубометрів до 124 млн кубометрів на добу, з 1 вересня — до 109 млн кубометрів, а з 1 жовтня — до 86 млн кубометрів, хоча платить за 109 млн.

Макогон також зазначив, що Газпром часто не використовує транзитні потужності, які вже оплачені. І не тільки в Україні, але і в інших країнах, наприклад, у Словаччині.

«Заяви керівництва РФ про збільшення транзиту через Україну в 2021 році мають маніпулятивний характер. Слід зазначити, що чинний контракт передбачає не щорічне транспортування 40 млрд кубометрів, а щоденні транспортування 109 млн кубометрів. Зараз фізично транспортується значно менше — 85,9 млн кубометрів на добу», — написав Макогон.

На його думку, така поведінка Газпрому заслуговує на особливу увагу Європи на тлі зростання біржових цін.

«Україна готова транспортувати додатково значні обсяги газу, які перевищують потужність Північного потоку-2», — резюмував глава Оператора ГТС.

Нагадаємо, 13 жовтня президент РФ Володимир Путін заявив, що в 2021 році поставки російського газу через Україну перевищать зобов’язання за довгостроковим контрактом на 10%. При цьому додав, що ГТС України «може лопнути зовсім».