ГоловнеПолітика

Пекін слідом за Вашингтоном підтримав Вірменію у суперечці з Азербайджаном

Політичні консультації між Міністерствами закордонних справ Китайської Народної Республіки і Вірменії відбулися у середу. З вірменської сторони консультації проходили під головуванням заступника міністра закордонних справ Авет Адонца, з китайської сторони — заступника міністра закордонних справ Китаю Ле Юченя. Про це повідомляє прес-служба МЗС Вірменії.

Під час консультацій сторони обговорили широке коло питань міжнародного, регіонального і двостороннього порядку денного.

Заступник міністра закордонних справ Вірменії детально представив ситуацію, що склалася в результаті проникнення азербайджанських Збройних сил на суверенну територію Вірменії. Адонц зазначив, що Азербайджан не виконує взяті на себе зобов’язання по тристоронній декларації від 9 листопада 2020 року, продовжуючи утримувати в заручниках вірменських військовополонених і мирних жителів.

Азербайджан перешкоджає в’їзду міжнародних гуманітарних організацій до Карабаху, знищує вірменську історичну, культурну та релігійну спадщину. Було відзначено, що стійке врегулювання нагірно-карабаського конфлікту має бути досягнуто шляхом переговорів під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ.

Заступник міністра закордонних справ Китайської Народної Республіки Ле Ючень зазначив, що Китай підтримує територіальну цілісність і суверенітет Республіки Вірменія, підкресливши, що повне виконання положень тристоронньої декларації від 9 листопада є гарантією регіональної безпеки і стабільності. Сторони висловили задоволення успішним співробітництвом у спільній боротьбі з коронавірусом за минулий період.

Адонц подякував китайській стороні за надання Вірменії 100000 доз вакцини CoronaVac. Також було порушено низку питань двостороннього співробітництва в економічній, науково-освітній, культурній і гуманітарній сферах.

Відзначимо, що підтримку Єревану висловили Франція, Іран, Індія, США, Канада, Європарламент і ряд країн НАТО. Тим часом, свого союзника не підтримала Росія і організація колективної безпеки ОДКБ.