ГоловнеПолітика

Переговори щодо України завела в безвихідь РФ — ЄС

Переговори щодо України завела в глухий кут Росія своєю відмовою визнавати себе стороною конфлікту на Донбасі. Про це заявили в ЄС на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє Укрінформ.

Напередодні в МЗС РФ заявили, що переговори щодо України зайшли в глухий кут, зокрема через мілітаризацію країни з боку ЄС.

«Відмова Росії як сторони конфлікту діяти відповідально, шляхом конструктивної участі у переговорах у рамках Тристоронньої контактної групи, а також перешкоджання проведенню чергової зустрічі у Нормандському форматі тягне за собою безвихідь у цих переговорних форматах», — заявили в ЄС.

Там закликали РФ дотримуватися існуючих механізмів у рамках Віденського документа з прозорості переміщень та здійснити деескалацію напруженості.

У ЄС нагадали, що минуло вже два роки від часу проведення останнього нормандського саміту.

«Ми шкодуємо, що більшість узгоджених тоді заходів досі не реалізована, хоча домовленостей на технічному рівні було досягнуто у робочих групах Тристоронньої контактної групи. Втім, вони залишаються заблокованими на політичному рівні», — зазначають у Євросоюзі.

Також у ЄС нагадали про стурбованість з приводу погіршення ситуації безпеки на сході України внаслідок різкого зростання порушень режиму припинення вогню та нарощування Росією військових сил поблизу кордону.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що РФ загрожує всьому міжнародному порядку. У Держдепі вважають, що нинішня криза значно перевершує масштаби України та підриває усталений міжнародний порядок загалом.