Прогрес

Під льодами Антарктиди знайшли дивовижні організми

Міжнародна група вчених виявила під шельфовим льодовиком Антарктиди несподівану різноманітність життя, яке виявилося набагато багатшим, ніж передбачалося раніше. Про це повідомив портал наукової і технологічної інформації Phys.org.

Відзначається, що фахівці пробурили 900 метрів льоду на шельфовому льодовику Фільхнера-Ронне, розташованому на південному сході моря Ведделла. Свердловини знаходилися на відстані 260 км від відкритого океану, де в глибинах панує повна темрява і тримається температура -2,2 °C.

Раніше в таких умовах виявляли дуже мало живих істот, проте під час спостереження на валуні, що лежить на дні, були знайдені організми, подібні до губок, і, можливо, представники раніше невідомих видів.

З урахуванням течій у цьому регіоні, експерти підрахували, що згадана підводна спільнота може знаходитися на відстані до 1,5 тисячі км від найближчого джерела фотосинтезу.

Під час дослідження на вчених очікували два «сюрпризи». Першим стало те, що команда геологів, пробуривши лід, натрапила на скелю замість мулу на дні океану. Але другий здивував їх набагато більше: на відеозапису дна постав великий валун, вкритий дивними істотами.

Минулі дослідження виявили в цих місцях проживання деяких дрібних рухливих падальників і хижаків, таких як риби, черви, медузи й криль. А недавня знахідка спростовує попередні дані про біорізноманіття під льодовим шельфом, згідно з якими донні організми мали зникнути набагато ближче до кордону льодів.

Щоб вивчити організми в настільки важкодоступному місці, полярним вченим доведеться знайти нові та інноваційні способи.

Команда дослідників звернула увагу на те, що у зв’язку із кліматичною кризою і руйнуванням шельфових льодовиків, час для вивчення і захисту знайдених екосистем закінчується.