Men's & Women's

Після 40-річчя жінкам варто передивитися свій раціон

У жінок після 40-річчя у зв’язку з наближенням менопаузи змінюються потреби, пов’язані з харчуванням. Відповідно — коригується й раціон. Які вітаміни для жінок цього віку допоможуть пристосуватися організму до змін гормонального фону?

Кальцій

Після 40-річчя у жінок змінюється потреба у деяких поживних речовинах, наприклад зменшується потреба у залізі. Вітаміни для жінок, яким понад 40 років, потрібні, щоб зберігати стабільність гормонального балансу, який буде змінюватися під час проходження організму через перименопаузу. Вітаміни у цьому віці потрібні і для запобігання вікових захворювань, інформує Ukr.Media.

Почнемо з кальцію. Відомо, що піки потреби організму у цьому елементі припадають на 20- і 30-річчя. Але й після 40 розслаблятися не доводиться, оскільки це саме той вік, після якого збільшуються ризики розвитку остеопорозу.

Маса кальцію занадто велика, щоб його виробляли у складі полівітамінів, тому вживати його потрібно окремо — у вигляді харчових продуктів. На кальцій багаті молоко, вітамінізовані каші, тофу, рибні консерви і зелені листові овочі.

Вітаміни D і Е

Один з найважливіших вітамінів, який необхідний організму жінки після 40, це вітамін D. Він так само, як і кальцій, підтримує здоров’я кісток і допомагає запобігти остеопороз. Крім того, вітамін відіграє велику роль у запобіганні деяких видів раку, особливо молочної залози, яєчників і товстої кишки. Допомагає він серед іншого уникнути і розсіяного склерозу.

Добова норма цього вітаміну для жіночого організму приблизно від 200 до 400 МО. Вітамін D може надходити в організм через вітамінні добавки і харчові джерела. Ними можуть бути вітамінізоване молоко або риба — лосось, макрель і тунець.

Вітамін D також синтезується організмом під впливом сонця, тому деякі лікарі особливо рекомендують жінкам після 40 приймати сонячні ванни. Це особливо важливо для тих, хто живе у регіонах з Північним кліматом. Важливий для жінок після 40 і вітамін Е. Він відіграє певну роль у профілактиці хвороб серця та інсульту, а також допомагає профілактувати старечу деменцію.

Джерелами вітаміну Е серед харчових продуктів є горіхові олії і горіхи, у тому числі арахіс і насіння соняшнику.