ГоловнеСвіт

Польща назвала терміни відмови від російського газу

Польща повністю відмовиться від російського газу з 2023 року. Такі терміни назвав представник уряду Польщі у сфері стратегічної енергетичної інфраструктури Пьотр Наїмський, повідомляє Euractiv.

У Варшаві розраховують, що з 1 жовтня 2022 року запрацює газопровід Baltic Pipe.

«Ми не будемо продовжувати контракт із російським Газпромом», — сказав чиновник.

При цьому Польща має намір збільшувати споживання газу. «Обсяг газу, який ми будемо використовувати в Польщі, виросте приблизно на 50% до 2030 року або невдовзі після цього», — сказав Наїмський.

За його словами, польська компанія Gaz-System будує інтерконектори в сусідні країни, тож це дозволить імпортувати «весь необхідний для економіки обсяг газу з інших джерел, крім Росії».

Нагадаємо, 4 травня 2020 року в Польщі дали старт будівництву Baltic Pipe. Недавно між Польщею та Данією був спір навколо будівництва газопроводу, але влітку його змогли вирішити.

Проект Baltic Pipe передбачає три етапи: з’єднання норвезьких і датських систем передачі газу, розширення інфраструктури Данії, а також будівництво труби Baltic Pipe, яка з’єднає Польщу і Данію по дну Балтійського моря. Планована потужність газопроводу 10 млрд кубометрів на рік. Завершити будівництво Польща планувала до 1 жовтня 2022 року.

Вартість проекту більше 1,5 млрд євро, з них майже 267 млн це гроші Єврокомісії.