ГоловнеПолітика

Польща займеться сертифікацією оператора Nord Stream 2 AG

Польська газова державна компанія PGNiG домоглася включення в процедуру сертифікації Федеральним мережевим агентством Німеччини (Bundesnetzagentur, BNetzA) оператора газопроводу Північний потік-2 Nord Stream 2 AG в якості незалежного газотранспортного оператора. Про це повідомлено на сайті PGNiG.

У польській держкомпанії вважають, що Nord Stream 2 AG не відповідає за формою та по суті вимогам для сертифікації за преференційною моделлю незалежного мережевого оператора. Також польська сторона стверджує, що «позитивне рішення BNetzA поставить під загрозу безпеку поставок в ЄС і держави-члени».

«У процесі сертифікації ми також прагнутимемо, щоб власник Північного потоку-2 не зміг уникнути застосування вимог поділу анбандлінгу, доступу третіх сторін і прозорих тарифів, які враховують вартість усього трубопроводу. Ми послідовно доводитимемо, що Nord Stream 2 AG не відповідає за формою та по суті вимогам, які є до оператора трубопроводу, зокрема тим, що стосуються безпеки поставок і корпоративної структури компанії», — заявив глава PGNiG Павло Маєвський.

Раніше повідомлялося, що Польща хоче взяти участь у сертифікації Північного потоку-2. У Варшаві вважають, що немає ніяких юридичних підстав для видачі Nord Stream 2 AG сертифікації оператора, а отже, і для запуску газопроводу.

Нагадаємо, на початку вересня Федеральне мережеве агентство ФРН отримало документи на сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного газотранспортного оператора. Розгляд документів і прийняття рішення займе до чотирьох місяців. Потім рішення має бути передано Єврокомісії.