Freestyle

Посол: Безліч вірменських церков в Україні – свідки глибини відносин між українським і вірменським народами

28 жовтня 2021 року у Національному заповіднику «Софія Київська» відбулась Міжнародна конференція, присвячена 30-річчю Вірменської Апостольської церкви в Україні «Вірменські церковні центри в Україні в історичній перспективі».

Перед учасниками і гостями конференції виступив Посол Вірменії в Україні Владимир Карапетян, який привітав загал з ювілеєм та зокрема побажав учасникам ювілейної конференції всього найкращого, а також плідної роботи, повної цікавих дискусій та виступів.

На конференції також виступили Глава Української єпархії Вірменської Апостольської церкви єпископ Маркос Оганесян, Заступник Голови Спілки вірмен України Давид Мкртчян, Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан, науковці

Посол також дав інтерв’ю телеканалу «Наш»

У вітальному слові посла Карапетяна зокрема було сказано:

Шановний Архієпископ Маркос,

Сьогодні справді дуже знаменний, історичний день для українських вірмен. Ми зібралися у Національному заповіднику «Софія Київська», щоб відзначити 30-річчя відновлення канонічної діяльності Вірменської Апостольської церкви в Україні. З нагоди ювілейного дня, від імені Посольства РВ в Україні та від себе особисто, вітаю та поздоровляю організаторів цієї міжнародної конференції та всіх її учасників.

Непрості випробування випали на долю вірменського народу, який у 301 р., першим у світі прийняв християнство як державну релігію. Раз у раз нас змушували доводити свою тверду волю та прагнення життя. Останнім болючим виявом цього примусу стала 44-денна арцахська війна з її тяжкими наслідками.

На перехрестях історії вірменин не раз позбавлявся можливості жити у своїй колисці, вимушено обравши шлях міграції та розселення по всьому світові.

На гостинній українській землі багато вірменських ікон, хачкарів, церков, каплиць, побудованих вірменами, прийшли з глибини століть. Деякі з них збереглися у вигляді реліквій. Яскравий тому приклад — частини церкви Святого Миколая і каплиці Святого Стефана в Кам’янці-Подільському. Це місце поклоніння, куди щороку 28 червня наші співвітчизники вирушають у паломництво.

Безліч вірменських церков і каплиць – живі свідки глибини відносин між нашими двома дружніми народами. Живими хранителями самобутності та духовності кожного вірменина, що проживає сьогодні в Україні, є Кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці у Львові, церква Воскресіння Христового у Харкові, церква Святого Григорія Просвітителя у Дніпропетровську, Храм Пресвятої Богородиці у Запоріжжі, Каплиця Србоц Наатакац у Києві. Я не перелічив усі․․․ Але в цьому контексті хотілося б особливо наголосити на будівництві Кафедрального собору в Києві. Впевнений, що будівництво цього храму з туфу в національному архітектурному стилі не займе багато часу і найближчим часом він стане одним із найулюбленіших і найзаповітніших святинь для наших співвітчизників.

Вірменська Церква впродовж усієї своєї історії завжди була захисником й існування Вітчизни і народу, збереження самобутності та єдності вірмен, які проживають за межами батьківщини.

Впевнений, що у цей складний, повний викликів період, єпархія Вірменської Апостольської церкви в Україні під керівництвом Єпископа Маркоса продовжить служіння нашій Батьківщині та нашим українським вірменам з беззастережною відданістю на благо наших найважливіших загальнонаціональних програм і цілей.

Бажаю учасникам ювілейної конференції всього найкращого, а також плідної роботи, повної цікавих дискусій та виступів.