АналітикаГоловне

Посол України у Вірменії: Маємо намір сконцентруватися над пошуком нових ніш розвитку економічного співробітництва

Інтерв’ю Надзвичайного і повноважного посла України в Вірменії Івана Кулеби виданню AnalitikaUA.net.

— Ваша Високоповажність пан посол, як змінилися відносини України і Вірменії в період коронакрізіса і війни?

— Пандемія COVID-19 суттєво пригальмувала зовнішньополітичні процеси в усьому світі й дипломатам довелося шукати нові форми комунікації. Не стали виключенням й українсько-вірменські двосторонні взаємини. Однак, 26 червня минулого року на високому рівні відбулися політичні консультації між зовнішньополітичних відомствами України та Вірменії у форматі відеоконференції у ході яких сторони надали позитивну оцінку існуючому двосторонньому діалогу.

Нажаль, нам не вдалося повною мірою реалізувати наші наміри, які були відображені у Плані консультацій між МЗС України та Вірменії на 2019-2020 роки і зараз ми, спільно з вірменськими колегами, працюємо на напрямі продовження нашого міждержавного діалогу та його всебічного збагачення.

— Які заходи між країнами можна очікувати в новому році?

— Як вже згадувалося, наразі спільно з колегами з МЗС Вірменії, напрацьовуємо питання перспективного порядку денного, йдеться, передусім про пожвавлення політичного діалогу, пошук шляхів активізації торгівельно-економічного, культурно-гуманітарного, міжпарламентського співробітництва, інвентаризації наявної між нашими державами договірно-правової бази.

Цей рік є роком 30-ліття Незалежності України і ми плануємо провести низку заходів, зокрема, йдеться про відкриття приміщення Почесного Консульства України у місті Ванадзор, встановлення пам’ятної дошки Т.Шевченку на будівлі Єреванської середньої школи №42, проведення урочистостей з нагоди 150-річчя Лесі Українки, Шевченківських днів, започаткування україномовного аудіогіду в будинку-музеї С.Параджанова, та деякі інші.

У цьому році виповнюється 35 років Чорнобильської трагедії, коли вірмени і українці пліч-о-пліч боролися щоб врятувати людство від нечуваної біди.

Ми розраховуємо на відвідання у цьому, ювілейному для України році, керівництвом Вірменії урочистих заходів, присвячених Дню Незалежності, які відбудуться 23-24 серпня у м.Київ.

— Як впливає активність діаспор на розвиток двосторонніх відносин?

— Історія відносин між українським та вірменським народами налічує вже понад десять віків, а дипломатичні відносини між Українською Народною Республікою та Першою Вірменською Республікою були встановлені ще у 1918 році.

На даний час в Україні проживає одна з найбільш потужнних та найбільш активних вірменських громад у світі. Вона вільно розвивається – має свої видання, школи, храми і представлена вона на високому рівні практично у всіх царинах – від політики до мистецтва. При цьому вірмени не забувають про свою історичну Батьківщину – один з останніх проєктів, це створення у Єревані Союзом вірмен України, спільно з мерією міста, модернового скейт-парку.

Українська громада Вірменії, звичайно, не така потужна і впливова, однак вона існує, несучи в собі українську душу в далині від Батьківщини. До поширення COVID-19 у Єревані працювала Українська недільна школа і ми обов’язково поновимо її роботу після завершення пандемії.

У Єревані успішно функціонує навчально-науковий інститут Західноукраїнськиго національного університету.

Багатовікова історія дружніх взаємин наших народів зобов’язує нас шукати точки дотику та на постійній основі розвивати в процесі взаємовигідний діалог.

З першої декади жовтня 2020 р. у столиці Вірменії почав функціонувати штаб Союзу Вірмен України з координування спільних дій та надання допомоги постраждалим в ході бойових дій. До складу робочої групи штабу увійшли голова організації В.Шатворян, голови регіональних вірменських громад, представники СВУ, а також волонтери з Вірменії.

— На Ваш погляд, які саме галузі можуть стати локомотивом для активізації економічних зв’язків двох країн?

— За минулий рік наш двосторонній товарообіг дещо знизився і, за попередніми даними, склав $146,5 млн., проти $164,8 млн. у 2019 році. Причиною тому стала пандемія, яка суттєво загальмувала економічні процеси у світі. Крім того, зважаючи на суттєву перевагу українського експорту до Вірменії над вірменським імпортом до України, наша торгівля фактично залежна від споживчого попиту у Вірменії.

Нажаль, розвиток торгівлі стримується обмежувальними заходами щодо української продукції, які застосовуються Вірменією в рамках ЄАЕС.

Маємо намір сконцентруватися над пошуком шляхів нарощування взаємної торгівлі, шукати нові ніші розвитку економічного співробітництва. Ми уважно відслідковуємо зусилля Уряду Вірменії, що спрямовані на розвиток ІТ технологій, вважаємо що цей напрямок може стати потенційним для розвитку взаємовигідного співробітництва між нашими країнами.

Також очікуємо, що у поточному році буде відновлено роботу Спільної міжурядової українсько-вірменської Комісії з питань економічного співробітництва.

— Що б Ви побажали народу Вірменії в настільки нелегкий період?

— Трагічні подій осені минулого року глибоко схвилювали українське суспільство, адже в Україні, як ніде, добре знають, що таке кровопролитна війна, яка триває на нашій землі вже сім довгих років.

Вважаємо, що наступним кроком має стати відновлення стабільності і життєдіяльності регіону, а також продовження міжнародних зусиль для досягнення повного врегулювання нагірно-карабаського конфлікту на основі міжнародного права.

Дружньому вірменському народові хотів би побажати миру, витримки і віри і майбутнє та міцного здоров’я.

Джерело: AnalitikaUA.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net