ГоловнеПолітика

Представник НАТО дав відповідь про членство України

Глава представництва НАТО в Україні Александер Вінніков розповів, що в Північноатлантичному договорі немає такої норми, яка не дозволяла б вступ тієї чи іншої країни під час війни на її території в організацію. Про це в понеділок, 30 серпня, він сказав в інтерв’ю Європейській правді.

«У Вашингтонському договорі НАТО немає такої норми. Втім, зрештою союзники повинні бути переконані, що вступ нового члена посилить безпеку Альянсу. Саме тому це рішення приймається колективно», — зазначив дипломат.

Він підкреслив, що в Альянсі зацікавлені в тому, щоб агресивні дії РФ залишалися червоною лінією для НАТО.

На думку Віннікова, НАТО може допомогти Україні відновити територіальну цілісність і контроль над територіальними водами.

«Що стосується практичних кроків — після російської агресії ми істотно наростили присутність в Чорному морі. Більше кораблів, більше польотів літаків, сили НАТО розміщені в Румунії, кораблі НАТО заходять в українські порти, ми проводимо спільні навчання. Нинішній Sea Breeze — найбільший в історії, в ньому взяли участь понад 30 країн. Все це — чіткі, конкретні кроки солідарності і підтримки, які ми плануємо продовжувати», — сказав Вінніков.