ГоловнеСоціум

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній привітав з Днем Ікони Вірменської Богородиці

Вітаю вірменську громаду України зі знаменною датою і важливим святом — Днем вшанування давньої ікони Божої Матері Вірменської, який було встановлено 230 років тому. Про це в інтерв’ю AnalitikaUA.net сказав Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«Ця ікона є однією з найшанованіших для вірмен України і здавна символізує братерство й порозуміння представників різних національностей та християнських конфесій, оскільки є загальнохристиянською святинею. Тож нехай щира любов до Божої Матері і надалі єднає нас в єдиній Українській державі».

Звертаючись до теми історичної ролі вірменської діаспори в Україні, глава Української церкви зазначив, що за багатовіковий період свого перебування тут вірменська діаспора безперечно збагатила загальноукраїнську культуру, вклавши в неї частинку власної ідентичності. «Тож інакше як позитивно, я не можу оцінити історичну роль вірменської громади в Україні.

Не можу не згадати постать нашого сучасника, одного з Героїв Небесної сотні – Сергія Нігояна. Він був вірменином за національністю, але водночас і українцем за духом. Його прагнення бачити Україну вільною, демократично і правовою державою коштувало йому життя, але його ім’я відтепер вписане в історію нашої країни, як один із символів Революції Гідності.

Ми також глибоко цінуємо внесок Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви в успішну діяльність Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій».

Відповідаючи на питання, що б хотілося, щоб в Вірменії і вірмени всього світу знали про Православну церкву України, Метрополіт зазначив, що перш за все я хотів би, щоби усі вірмени знали, що Помісна Українська Православна Церква завжди відкрита для діалогу і дружніх взаємовідносин з Вірменською Апостольською Церквою і вірменським народом загалом. «Я бажаю вашому народу процвітання, миру і добробуту. У нас чимало спільного і саме на основі цього можна і потрібно налагоджувати й розвивати зв’язки та разом звершувати суспільно корисну діяльність».