ГоловнеПолітика

Президент Молдови оцінила візит в Україну

Після повернення в Молдову президент Майя Санду прокоментувала візит в Україну, повідомляє NewsMaker.

Так, вона повідомила, що в ході поїздки вдалося налагодити діалог з українською владою і обговорити основні питання не тільки відносин між Молдовою і Україною, а й спільні плани країн в процесі євроінтеграції. «Сама зустріч — це вже великий крок для налагодження діалогу», — зазначила вона.

Санду розповіла, що обговорила з Володимиром Зеленським боротьбу з корупцією і контрабандою, спрощення процедури перетину кордону, будівництво сучасної магістралі, яка з’єднає Київ і Кишинів, і багато іншого.

Окремо вона обговорила із Зеленським будівництво нових ГЕС на Дністрі. «Важливо продовжити діалог з цього питання, щоб зберегти Дністер. Ми обговорили створення урядових робочих груп, які займуться цими питаннями», — розповіла Санду.

«Також ми домовилися відновити діалог на високому рівні і для цього створити президентську раду для вирішення питань двосторонніх відносин. Обговорили взаємну лібералізацію експорту і процедур, які дозволять перевізникам двох країн перетинати кордон без спеціального дозволу. Також ми обговорили можливість дозволити молдавським і українським громадянам перетинати кордон тільки з посвідченням особи», — додала вона.

Крім того, Санду обговорила із Зеленським проблеми з молдавськими держоб’єктами на території України. «Я попросила допомогти в розслідуванні справ з майном Молдови в Україну. Йдеться про кар’єр, санаторій, посольство. Зеленський пообіцяв, що правоохоронні органи України проведуть розслідування», — зазначила вона.

Також Санду повідомила, що запросила Зеленського відвідати Кишинів.

Як відомо, це був перший візит Санду за кордон у ролі президента. Подібних зустрічей між главами держав України і Молдови не було більше п’яти років.