ГоловнеСоціум

Продовольство дорожчає чотири місяці поспіль — ООН

Світові ціни на продовольство зростають четвертий місяць поспіль під впливом активного попиту на пшеницю та молочну продукцію. Про це повідомляє ФАО – продовольча та сільськогосподарська організація ООН.

У листопаді індекс продовольчих цін становив 134,4 пункту, досягнувши найвищого рівня з червня 2011 року та на 1,2% перевищивши жовтневий показник. Значення цього індексу виявилося на 27,3% вищим за показник листопада 2020 року, уточнюється в огляді.

Найбільше підвищення у листопаді продемонстрував індекс цін на молочну продукцію, який, порівняно з жовтнем, зріс на 3,4%. Світовий імпортний попит на вершкове масло та сухе молоко зберігався на високому рівні через прагнення покупців забезпечити спотове постачання в очікуванні зниження пропозиції на ринках.

Індекс цін на зернові у листопаді зріс до жовтня на 3,1%. У річному вираженні він збільшився на 23,2%.

«Експортні ціни на кукурудзу незначно зросли, світові ціни на рис залишалися на стабільному рівні, а ціни на пшеницю досягли максимального рівня з травня 2011 року, — йдеться в огляді. — Таке підвищення пояснюється активним попитом при обмеженій пропозиції, особливо високоякісної пшениці, а також побоюваннями у зв’язку з несвоєчасним випаданням опадів в Австралії та невизначеністю, викликаною можливою зміною експортних заходів у Російській Федерації».

Індекс цін на цукор у листопаді виявився на 1,4% вищим за жовтневий показник і майже на 40% вищим за рівень листопада 2020 року. Таке зростання було зумовлене, насамперед, підвищенням цін на етанол, проте його стримували великі обсяги поставок з Індії та сприятливі прогнози щодо експорту цукру з Таїланду.

Індекс цін на олії знизився на 0,3%, порівняно із зафіксованим у жовтні рекордним рівнем. Це пояснюється нижчими котируваннями соєвої та рапсової олії та сирої нафти. Світові ціни на пальмову олію практично не змінилися.

Індекс цін на м’ясо за місяць знизився на 0,9%, причому зниження продовжується вже четвертий місяць поспіль.

«Світові котирування свинини стали нижчими через скорочення закупівель з боку Китаю, ціни на баранину різко впали у зв’язку зі збільшенням експортних поставок з Австралії. Ціни на яловичину та м’ясо птиці в цілому залишалися на стабільному рівні», — йдеться в огляді.

Індекс продовольчих цін ФАО – це середньозважений показник, який відстежує динаміку міжнародних цін на п’ять основних продовольчих товарних груп.

Нагадаємо, Нацбанк побоюється зростання цін вище за прогноз. Наступного року інфляційні ризики в Україні можуть зрости через зовнішній ціновий тиск. Через зростання попиту, дефіциту сировини та подорожчання енергоресурсів інфляцію наступного року не зможуть утримати у межах 5%.