Прогрес

Рівень води в океанах стрімко зростає: вчені б’ють на сполох

Зміна клімату призводить до більш швидкого підйому рівня океанів, ніж прогнозувалося раніше. До такого висновку прийшли вчені університету Копенгагена і норвезького центру кліматичних досліджень імені Б’єркнеса. Дослідження опубліковане в журналі Ocean Sciences.

За попередніми прогнозами, підняття рівня океанів більш ніж на 1,1 м до кінця цього століття не очікувалося. Однак нові розрахунки показали, що при потеплінні на Землі всього лише на півградуса за Цельсієм рівень океанів піднімається на півметра, а при потеплінні на 2°С — більше ніж на метр. До кінця століття, як очікується, температури на Землі зростуть більш ніж на 4°C.

Від наслідків підйому рівня води можуть постраждати дві третини населення Землі, що живе вздовж узбережжя або на низинних територіях.

На думку вчених, потрібно кардинально знизити викид парникових газів, світова економіка повинна скоротити споживання вуглеців ще, як мінімум, на 200 млрд метричних тонн. Інакше це призведе до ще більш швидкого підйому рівня океанів.

Раніше повідомлялося, що команда вчених зафіксувала катастрофічні втрати крижаного покриву планети за останні три десятиліття.