ГоловнеЕкономіка

Рокфеллери очолять розвиток зеленої енергетики

Благодійний фонд найбільшого у світі продавця меблів IKEA і Фонд сім’ї Рокфеллерів вкладуть найбільші у своїй історії кошти в джерела відновлюваної енергії, пише РБК.

Буде створено окремий фонд, в який мають намір залучити десять мільярдів доларів додаткових коштів від міжнародних агентств з розвитку.

При цьому самі творці фонду мають намір вкласти в нього по 500 мільйонів доларів з метою скоротити викиди парникових газів на один мільярд тонн і спробувати вивести понад мільярд людей з енергетичної бідності в таких країнах, як Індія, Нігерія та Ефіопія.

Це може бути комерційно вигідним. Початковий ризик становить $1 млрд, і це може розблокувати десятки мільярдів доларів. Ми тут не граємо. Ми бачили, як це працює в Індії. Ми знаємо, що потрібно, щоб домогтися успіху», — прокоментував ініціативу президент Фонд сім’ї Рокфеллерів Раджив Шах.

Виконавчий директор IKEA Foundation Пер Хеггенес заявив, що ініціатива дає «дуже важливу» можливість протистояти двом найбільшим загрозам у країнах, що розвиваються: бідності і зміни клімату.

Як зазначає Financial Times, інвестиції в поновлювані джерела енергії стали великим бізнесом в Європі і США, однак IKEA і RFF прагнуть зробити щось подібне з більш дрібними проектами на ринках, що розвиваються.

На краю прірви. Після COVID екологія погіршиться

«Розвиток проектів» розподілених «поновлюваних джерел енергії, а не централізованих електростанцій, в основному у вигляді міні-проектів сонячної енергетики, але також і деяких мікрогідроенергетичних проектів», — пише FT про мету ініціативи IKEA і Рокфеллерів.

В обох фондах повідомили, що в рамках реалізації проекту вони вже підписали угоди з Міжнародною фінансовою корпорацією (входить у структуру Світового банку) і Міжнародною корпорацією фінансування розвитку США, висловивши надію на те, що участь IKEA спонукає європейські агентства підключитися до реалізації цієї ідеї.

Шах вважає, що створювана платформа може в кінцевому підсумку зрости до 100 мільярдів доларів або навіть до одного трильйона доларів з урахуванням використання її «благодійного капіталу в якості важеля для отримання комерційного капіталу».

За його словами, пандемія коронавірусу відкинула розвиток бідних країн на два десятиліття назад, і в цих державах існує гостра необхідність у стимулюванні економічного зростання екологічно безпечним способом. «Прийшов час діяти», — підкреслив Шах.

Раніше повідомлялося, що Німеччина хоче запропонувати «перетворити Україну на експортера водню», але для цього потрібно переобладнати існуючу мережу газопроводів, що потребують «значних інвестицій».