ГоловнеПолітика

Росія взяла курс на конфронтацію з ЄС — Боррель

Росія взяла курс на конфронтацію з Євросоюзом. Такої думки дотримуються глави МЗС країн-членів ЄС, заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель за підсумками засідання Ради ЄС.

«Міністри підтвердили п’ять принципів, на яких мають будуватися наші відносини з Росією. Нам зрозуміло, що Росія взяла курс на конфронтацію з Євросоюзом», — сказав Боррель.

П’ять принципів, встановлених у 2016 році, включають, зокрема, дотримання Мінських угод, встановлення тісних контактів ЄС із країнами СНД, а також протидію Росії, навіть у разі співпраці з нею за деякими питаннями.

У відповідь на запитання журналіста, чому ЄС не змінює ці принципи, якщо вони не приносять результатів у відносинах з Росією, Боррель сказав: «Тому що у нас залишаються ті ж потреби. Нам необхідно мати відносини з Росією, наприклад, у сферах енергетики і клімату, як зазначено в принципах. Ці принципи — поза часом. А ось як реалізувати їх — залежить вже від обставин».

Питання відносин між ЄС і Росією буде в центрі уваги саміту ЄС 25-26 березня, додав дипломат.

«Лідери ЄС продовжать на саміті в четвер дискусію щодо важливих, але складних відносин з Росією», — підсумував Боррель.

Нагадаємо, що раніше в ЄС перерахували основні розбіжності з Росією. Євросоюз нагадав про дії Росії на Донбасі і в Криму, порушення прав людини, гібридні атаки і кібератаки на країни ЄС і справу Навального.