ГоловнеСвіт

Розвідка Британії допускає штучне походження COVID-19 — ЗМІ

Британські розвідники стверджують, що коронавірус COVID-19 може мати лабораторне походження. Про цеповідомила газета The Sunday Times з посиланням на джерела в спецслужбах Британії.

Зазначається, що в розвідці Сполученого Королівства по-новому поглянули на дані вчених, після чого визнали, що версія про створення вірусу SARS-Cov-2 китайськими вірусологами в Ухані є правдоподібною.

У матеріалі видання посилається на думки вчених, чиї роботи про лабораторне походження вірусу відмовлялися публікувати великі наукові журнали.

Так, норвезький вірусолог Біргер Серенсен і професор лондонського Університету Святого Георгія Ангус Далгліш збираються оприлюднити доповнену версію своєї роботи, у якій вони вже більше року стверджують, що вірус має штучне походження.

Нарешті, газета оприлюднила думку представника розвідки США, звіт про походження інфекції якої оприлюднила газета Wall Street Journal, про те, що причину виникнення коронавірусу нового типу необхідно встановити, тому що «це (пандемія — ред.) може статися знову».

Нагадаємо, в кінці березня було оприлюднено звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я за підсумками місії фахівців в Ухань з метою з’ясувати походження коронавірусу COVID-19.

У документі найімовірнішою версією виникнення коронавірусу називалася теорія про те, що він виник у популяції кажанів, мутував і перескочив на людину через іншу тварину.

При цьому версію про те, що пандемія почалася з витоку COVID-19 з лабораторії Уханьского інституту вірусології, експерти ВООЗ назвали малоймовірною.

Низка держав, включаючи США, висловили стурбованість доповіддю експертів ВООЗ.