АналітикаГоловне

Саміт Кримської платформи є великою дипломатичною перемогою — політолог

Перший саміт Кримської платформи став найбільшою міжнародною подією в Україні і великою дипломатичною перемогою.
Таку думку висловив під час марафону «Україна 30» на телеканалі «Дом» політолог Володимир Фесенко.

«На мій погляд, установчий саміт Кримської платформи — це найбільша міжнародна подія, яка відбулася в Україні за всі 30 років. Фахівці, дипломати можуть згадати дві-три великі міжнародні конференції на території України, востаннє у 2010 році — це був Чорнобильський саміт. Була велика конференція ОБСЄ. Але і з погляду рівня, масштабу представництв, а найголовніше, значущості теми — це, звичайно, Кримська платформа. Бо Крим, так само як і Донбас, — це зовнішньополітично головна тема для України. Тому, на мій погляд, це великий успіх української дипломатії та Президента Зеленського, наймасштабніша, значуща подія на території нашої країни», — сказав Фесенко.

Він зауважив, що саміт вдалося провести всупереч величезному спротиву Росії. «Я знаю з дипломатичних джерел, що росіяни намагалися зірвати початок саміту, потім впливали на уряди та керівництва різних країн світу, прагнучи знизити рівень участі в цьому саміті», — сказав політолог.

За його словами, дуже важливо, що 46 країн і міжнародних організацій взяли участь у форумі. Фесенко нагадав, що до Києва приїхали понад десять очільників держав і урядів, на саміті були представлені всі країни Євросоюзу та НАТО, «Великої сімки».

«Це величезний політичний початок. Це довготривалий проєкт. Це міжнародний майданчик, на якому Україна буде боротися за Крим, і для нас дуже важливо, щоб про проблеми Криму, про російську окупацію не забували. Росія хотіла б про це забути, а ми постійно будемо про це нагадувати. Саме це й спричиняє ось таку істерику Кремля», — наголосив Фесенко.

Як повідомлялося, 23 серпня в Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи.