Men's & Women's

Що відбувається з жіночим організмом, коли йому не вистачає вітаміну D

Недостатній рівень сонячного вітаміну спричиняє порушення в різних системах організму.

Що відбувається з жіночим організмом, коли йому не вистачає вітаміну D. Недостатній рівень сонячного вітаміну спричиняє порушення в різних системах організму.

Вітамін D — одна з найважливіших речовин для організму, а більшість українців не отримують його в потрібній кількості. Особливість вітаміну в тому, що він синтезується нашим організмом тільки під впливом ультрафіолету, але щодня приймати сонячні ванни не завжди представляється можливим. Заповнити нестачу вітаміну за допомогою збалансованого раціону теж не вийде: не кожен з нас готовий з’їдати в день пів кілограма дикого лосося — вся надія залишається на біодобавки. Розповідаємо, чим нестача вітаміну D загрожує жіночому організму, інформує Ukr.Media.

Крихкість кісток

За словами ад’юнкт-професора Університету штату Орегон Лінуса Паулінга, на дефіцит вітаміну D в організмі може також вказувати і крихкість кісток, що супроводжується частими стресовими переломами і довгим відновленням після травм. Вітамін D регулює засвоєння мінералів кальцію і фосфору, які відповідають за міцність кісткової тканини. Якщо організму його буде не вистачати, то з часом може з’явитися остеопороз або остеомаляція (розм’якшення кісткової тканини), при яких досить проблематично займатися спортом, виношувати дитину і навіть просто ходити.

Проблеми зі шкірою

За даними клініки Майо, на дефіцит вітаміну D також можуть вказувати проблеми зі шкірою. Серед них: акне, сухість, неприємні тріщини в куточках губ і темні кола під очима. Ба більше, дослідження вчених з Національного університету Чунгнам в Південній Кореї показало, що вітамін D має протимікробні властивості. Тобто, якщо акне викликано бактеріальною інфекцією, застосування вітаміну D може полегшити його перебіг.

Труднощі із зачаттям

Мало хто знає, але вітамін D бере відповідальну участь в заплідненні, а саме відповідає за достатню кількість кальцію в яйцеклітині і за активність сперматозоїдів. Також численні дослідження, у тому числі вчених з Медичного Університету Південної Кароліни, підтверджують, що прийом вітаміну D запобігає ризику виникнення бактеріального вагінозу, цукрового діабету, пізнього важкого токсикозу, сильної післяпологової кровотечі і передчасних пологів.

Зайва вага

Ад’юнкт-професор медицини в Університеті Еморі і лікуючий лікар лікарні Grady Memorial в Атланті Луїза Чанг каже, що насторожити зобов’язаний і зайву вагу, наслідком якого нерідко стає розвиток цукрового діабету і проблем з серцево-судинною системою. Річ у тім, що вітамін D бере участь у синтезі гормону лептину, що відповідає за відчуття ситості і втрату ваги, а разом з тим підтримує в нормі швидкість обмінних процесів.

Стреси

Безумовно, нестача вітаміну D відбивається і на настрої: він регулює процес перетворення триптофану в серотонін, низький рівень якого нерозривно пов’язують з депресією. Тож якщо ви часто відчуваєте дратівливість, апатію, занепокоєння або швидко втомлюєтеся, можливо, вашому організму слід негайно відновити запаси сонячного вітаміну.

Добова потреба вітаміну D

Потреба у вітаміні D у кожної людини індивідуальна і залежить від безлічі факторів: починаючи від особливостей харчування і закінчуючи наявністю або відсутністю зайвої ваги. Найвірніший спосіб визначити індивідуальну дозу вітаміну D — зробити аналіз крові на 25 (OH)D і звернутися до лікаря-ендокринолога. Для тих, у кого така можливість відсутня, є інший варіант: офіційно затверджені нормативи споживання вітаміну D.

Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини затвердила рекомендовану добову норму споживання вітаміну D для чоловіків, жінок і дітей — 400 МО, а для людей старше 60 років — 600 МО.