ГоловнеСоціум

Штучний інтелект в Україні замінить суддю

На базі одного з українських судів першої інстанції штучний інтелект розглядатиме справи про адміністративні правопорушення. Запуск відповідного пілотного проекту ініціює Вища рада правосуддя, повідомляє прес-служба відомства.

У ВРП вважають, що пілотний проект дозволить напрацювати практичний матеріал з розгляду найбільш поширених незначних адміністративних правопорушень (з формальним складом). Це дасть можливість створити уявлення про практику застосування норм права, труднощі в їх судовому тлумаченні, помилки і різні заходи щодо їх подолання, а також дозволить знизити рівень навантаження суддів.

Нагадаємо, раніше віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявляв, що корупція продовжує гальмувати процес реформ в Україні, і закликав до реформи судової системи. Він окремо відзначив, що ключові інститути повинні отримати сильне і незалежне керівництво і мати можливість виконувати свою роботу без політичного, економічного або іншого втручання.

Відзначається, що таким чином Вища рада правосуддя вирішила погодити відповідний проект розпорядження Кабінету Міністрів України Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні.

Нагадаємо, раніше вчені попередили про небезпеку надрозумного штучного інтелекту.

Декількома днями раніше посли G7 обговорили з Разумковим судову реформу в Україні.