Політика

Швеція вважає Північний потік-2 загрозою безпеки ЄС

Газопровід Північний потік-2 становить загрозу для безпеки Євросоюзу. Про це заявив посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг в інтерв’ю проекту Kyiv Not Kiev.

При цьому Тіберг зазначив, що Європейському союзу не вистачає інструментів для впливу на такі проекти, як Північний потік-2. Зокрема, цей проект несе загрозу для безпеки всього блоку.

«Цей проект має серйозні наслідки для всієї європейської безпеки, і ми шкодуємо, що ЄС на сьогодні не має більш впливових важелів для визначення того, як узгоджуються і як виконуються подібні проекти — тому що вони впливають на всіх нас», — заявив посол Швеції в Україні.

За його словами, Швеція не змогла зупинити прокладання російської труби навіть не дивлячись на те, що виступає проти проекту. Для цього просто відсутні юридичні механізми.

«Ми проаналізували запит, що надійшов від Росії, на прокладання труб через шведську економічну зону, і зробили це дуже уважно. Наші юристи з міжнародного права з’ясували, що ми можемо висувати вимоги про відповідність будівництва екологічним стандартам і стандартам безпеки, але це було б не в наших силах юридично запобігти будівництву «Північного потоку-2″ в шведській економічній зоні», — заявив посол.