ГоловнеЕкономіка

Слуга народу готує велику податкову реформу

Фракція Слуга народу готує велику податкову реформу, яку анонсують у першому кварталі 2022 року. Про це в інтерв’ю Інтерфакс-Україна розповів голова фракції Давид Арахамія.

«У першому кварталі наступного року анонсуємо велику податкову реформу для бізнесу — його представники, гадаю, будуть задоволені», — сказав він.

Раніше у Слузі народу повідомили про підготовку законопроекту щодо зниження оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб, а також запровадження податку на виведений капітал.

Арахамія каже, що реформа також включить розподіл компаній за ризиками.

«Умовно, це така індульгенція. Якщо ти сплачуєш податки, то у тебе є «грінпас» і до тебе взагалі ніхто не має права підходити та перевіряти твій бізнес. Не сплачуєш податки — у тебе, відповідно, багато проблем, твій бізнес перевіряють. Отже, людина розуміє, що вона у «зеленій» зоні зі сприятливим кліматом, у «жовтій» з потенційним ризиком або в «червоній», тоді пощади не буде, і держава застосує до неї всілякі «каральні заходи», — каже нардеп.

Він зазначив, що за перевірки бізнесу із «зеленим паспортом» держоргани отримуватимуть санкції, аж до звільнення.

Крім того, Арахамія говорить про плани розвивати туристичну галузь.

«Велику ставку робимо на приплив туристів в Україну… У нас є кілька подібних «пілотів», які дозволять сервісним індустріям дихати вільніше, дадуть їм змогу запрацювати після двох ковідних років», — каже нардеп.

Водночас Арахамія спростував заяву міністра фінансів Сергія Марченка про перевірку доходів фізосіб з 1995 року після закінчення податкової амністії.

«Це неможливо. Мені зрозуміло, чому міністр фінансів так каже: він відповідає за збори. Але, по-перше, це зробити практично неможливо. А по-друге, у нас категоричний протест проти цього всередині фракції. Скажу так — цього не буде», — запевнив нардеп.

Раніше у Слузі народу анонсували законопроект, яким планують встановити 18% податку на купівлі автомобіля чи квартири, якщо не зможуть пояснити, звідки гроші.