Здоров’я

Сон із користю для серця: коли краще засинати, з’ясували вчені

во снеКоли краще лягати спати, щоб не було проблем з серцем.

Сон із користю для серця: коли краще засинати, з’ясували вчені. Коли краще лягати спати, щоб не було проблем з серцем.

Дослідники встановили, що найменше розвитку серцево-судинних захворювань схильні ті, хто лягає спати о 22:00-23:00, інформує Ukr.Media.

Щоб прийти до такого висновку, команда з Університету Ексетера (Британія) провела велике дослідження. У ньому взяло участь понад 88 тисяч добровольців. Їх вік склав 43-79 років.

Вчені виходили з того, що функціонування нашого організму підпорядковане так званим циркадним ритмам. Як сказав провідний автор наукової роботи Девід Пленс, «24-годинному внутрішньому годиннику».

Ймовірність порушити цей біологічний годинник — з подальшими негативними наслідками для здоров’я серця — найбільше у тих, хто лягає спати раніше або пізніше десятої-одинадцятої години вечора.

Щоб довести зв’язок між біологічним годинником і ризиком серцево-судинних захворювань, команда вивчила дані про добовий розпорядок добровольців.

Близько шести років дослідники за допомогою акселерометрів збирали дані про відхід до сну і пробудження добровольців. За період дослідження серцево-судинні захворювання розвинулися у понад 3000 учасників. Більшість з них лягали спати пізніше або раніше оптимального відрізка часу між 22:00 і 23:00.

Аналізуючи результати спостережень, команда врахувала й інші важливі фактори, які можуть нашкодити серцю, спровокувати інфаркти та інсульти. У тому числі артеріальний тиск, вік, вага, шкідливі звички, рівень холестерину в крові.

Виявилося, що найбільшому ризику для здоров’я серця схильні ті, хто йде спати після півночі. У цьому разі ймовірність інфарктів та інсультів збільшується на 25 відсотків.

Масштабне дослідження показало, що відхід до сну в зазначений вченими час може допомогти більшості людей зберегти серце здоровим на довгі роки.