ГоловнеПолітика

США і Франція провели переговори після скандалу з підводними човнами

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з послом Франції Філіпом Етьєном, який повернувся до Вашингтона після консультацій у Парижі, пов’язаних зі скандалом через скасування Австралією контракту на будівництво підводних човнів. Про це в п’ятницю, 1 жовтня, йдеться в заяві спікера Держдепу США Неда Прайса.

Зокрема, країни обговорили подальший розвиток відносин. Етьєн поспілкувався з Блінкеном про його майбутню поїздку в Париж, де держсекретар візьме участь у зустрічі ради міністрів Організації економічного співробітництва і розвитку.

«Держсекретар Блінкен і посол Етьєн відзначили продуктивність телефонного дзвінка між президентом США Джо Байденом і президентом Франції Еммануелем Макроном 22 вересня і обговорили подальший шлях вибудовування двосторонніх відносин США і Франції», — йдеться в заяві.

Також вони «обговорили способи розширення співпраці США і Франції на глобальній арені».

Як відомо, новий альянс AUKUS між США, Великобританією та Австралією, який було підписано 15 вересня, викликав глибоку дипломатичну кризу між Вашингтоном і Парижем. У його рамках Австралія отримає вісім атомних підводних човнів від США. Через цю угоду Австралія розірвала багатомільярдний контракт з французькою компанією на будівництво звичайних підводних човнів.

У відповідь Франція погрожувала заблокувати угоду ЄС з Австралією через підводні човни. Крім того, Франція відкликала своїх послів з Вашингтона і Канберри для консультацій.