ГоловнеПолітика

США обговорили Україну із Францією та Німеччиною

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив окремо з главою МЗС Франції Жан-Івом Ле Дріаном і міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом загострення ситуації біля російського-українського кордону. Про це повідомила прес-служба Держдепу США.

Зазначається, що політики «обговорили необхідність припинення Росією небезпечної і безвідповідальної риторики, нарощування військової присутності в окупованому Криму та вздовж українських кордонів», а також «важливість надання Україні підтримки проти односторонніх провокацій Росії уздовж лінії зіткнення на Донбасі».

При цьому Маас у розмові з Блінкеном підкреслив, що Німеччина з партнерами в НАТО і ЄС пильно стежить за обстановкою на сході України.

Ле Дріан же після переговорів зі своїми колегами зі США, Німеччини та України зажадав у Росії пояснень у зв’язку з пересуванням її військ на кордоні з Україною, інформує прес-служба французького МЗС.

«Франція вважає важливим і невідкладним, щоб Росія могла у прозорому ключі, наприклад, через механізми, передбачені в ОБСЄ, роз’яснити характер і мету цих пересувань», — заявив він і закликав Москву «припинити провокації та негайно вжити необхідних ініціатив для початку деескалації».

В ході переговорів усі три міністри підтвердили свою непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід назвала «крихкою» ситуацію на сході України і закликала сторони конфлікту утримуватися від бойових дій.