ГоловнеСоціум

США розширили список побічних реакцій від Pfizer і Moderna

Управління із санітарного контролю за продуктами і медикаментами США додало в супровідну документацію вакцин Pfizer / BioNTech і Moderna попередження про можливі рідкісні побічні ефекти на серце, повідомлено на сайті регулятора.

«Ці вакцини від COVID-19 після вакцинації допускають підвищений ризик міокардиту (запалення серцевого м’яза) і перикардиту (запалення тканини, що оточує серце)», — наголошено в повідомленні.

Зокрема, пацієнтам рекомендовано негайно звернутися за медичною допомогою, якщо вони відчують біль у грудях, задуху або в них прискориться серцебиття, буде тріпотіння чи стукіт серця.

Відомство уточнило, що на 300 мільйонів доз вакцин Pfizer і Moderna, які застосували в США, зареєстровано близько 1,2 тисячі випадків міокардиту і перикардиту. Ще близько 300 осіб у віці до 30 років опинилися в лікарнях, але практично всіх їх виписали після обстеження.

Вакцини Moderna і Pfizer — це два із трьох препаратів, які схвалено в США — в країні також схвалили для використання однокомпонентний засіб американської Johnson & Johnson.