ГоловнеСвіт

США та Росія посперечалися про чистоту газу

Глава Міненерго США Дженніфер Гренхолм назвала російський газ «найбруднішою формою природного газу на Землі», повідомляє Washington Examiner.

Вона не підтримує рішення адміністрації президента Джо Байдена не вводити санкції щодо компанії-оператора газопроводу Nord Stream 2 AG.

«Одна з причин, за якою я вважаю цей трубопровід дуже небезпечним, полягає в тому, що за ним транспортується найбрудніша форма природного газу на Землі без будь-яких гарантій щодо викидів метану. Це погано для нашого клімату», — сказала Гренхолм.

Вона вважає, що США «мали зупинити його (проект) до того, як він буде побудований».

Гренхолм стверджує, що проект складно зупинити, бо він був практично добудований за президента Дональда Трампа, хоча саме при ньому були введені санкції, які заморозили будівництво на рік.

Як пише ТАСС, на заяву про чистоту російського газу відповів віце-прем’єр РФ Олександр Новак.

«Російський газ, що поставляється в Європу через Північний потік, за даними різних аналітичних і консалтингових агентств, має майже в чотири рази менший вуглецевий слід у перерахунку на кВт год, ніж газ, що поставляється в Європу зі США. В основному, це пов’язано з тим, що в США велика частина газу видобувається зі сланцевих порід за допомогою гідророзриву пластів», — говорить Новак.

Раніше президент США Джо Байден заявив про непродуктивність санкцій щодо Північного потоку-2. Глава Білого дому вважає, що оскільки трубопровід майже добудований, санкції проти компанії-оператора марні.

Незважаючи на це, Росія чекає новий етап боротьби за Північний потік-2. З будівництвом газопроводу проблеми проекту не закінчаться, оскільки його ще потрібно сертифікувати і ввести в експлуатацію.