ГоловнеСвіт

США витратять на місячну програму майже $100 млрд

Влада США витратить до 2025 року на місячну програму Артеміда 93 млрд доларів. Такий прогноз міститься у доповіді генерального інспектора американського космічного агентства NASA Пола Мартіна, повідомляє Space.com.

Вказано, що тільки виробництво та запуск однієї зв’язки із надважкої ракети Space Launch System (SLS) та космічного корабля Orion коштуватиме 4,1 млрд доларів.

При цьому вказано, що сума в 93 млрд доларів охоплює період робіт, що проводяться з 2012 до 2025 фінансового року. Для порівняння, з 1960 по 1973 роки США на програму Apollo витратили 280 млрд. доларів (за поточним курсом).

Також у доповіді наголошується, що запланована на 2024 рік висадка американців на поверхню Місяця може бути відкладена на кілька років, що пов’язано з неготовністю скафандрів та посадкової системи Human Landing System (HLS).

Раніше NASA назвало терміни місії Артеміда-1 до Місяця. У її рамках безпілотний космічний корабель має облетіти природний супутник Землі вже у лютому 2022 року.

Нагадаємо, 15 жовтня 2020 року вісім країн підписали угоду про участь у програмі Артеміда – США, Велика Британія, Італія, Канада, Австралія, Японія, ОАЕ та Люксембург. Пізніше до місячної програми також приєдналася Україна.