ГоловнеПолітика

США зміцнять співпрацю з НАТО

Адміністрація президента США Джо Байдена на майбутній зустрічі НАТО почне зусилля із відновлення довіри європейських союзників. Про це повідомляє Голос Америки.

Зустріч міністрів оборони НАТО запланована на 17-18 лютого. Вона стане першим великим європейським заходом з моменту інавгурації Байдена — він виступить з промовою на віртуальних зборах Мюнхенської конференції з безпеки 19 лютого.

Як стверджують джерела, Пентагон за Байдена не припинить наполягати на досягненні цільових показників щодо видатків на оборону в країнах НАТО, але зосередиться на досягненні прогресу в зміцненні колективної оборони.

«Довіру не можна побудувати відразу, це вимагає часу. Для цього потрібні не просто слова, а дії», — пояснило анонімне джерело в Міноборони США.

При цьому, щоб підкреслити позицію Байдена щодо НАТО, Білий дім пішов на рідкісний крок, опублікувавши відео першої розмови президента з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, в якій він використовував слово «священні» для опису зобов’язань із колективної оборони.

Водночас на Байдена може чекати непростий шлях до відновлення відносин з Європою після того, як Трамп порушив низку зобов’язань перед європейськими союзниками, зокрема, вийшов з ядерної угоди з Іраном і Паризької угоди щодо клімату.

«У європейському оборонному співтоваристві накопичилася втома від Трампа і його непередбачуваності. Ми чотири роки не спілкувалися один з одним, а світ змінився за цей час. Байдену слід багато відновити у відносинах з Європою», — говорить європейське дипломатичне джерело в НАТО.

Нагадаємо, що раніше в НАТО заговорили про посилення діяльності на сході Європи. На східному фланзі НАТО, серед іншого, планується задіяти флот розвідувальних дронів.