Прогрес

Судоми зустрічаються у людей, які недосипають

Що потрібно знати про судоми.

Цікаві факти про судоми у людини. Що потрібно знати про судоми.

Видео дня:

Мозок щодня обробляє величезні обсяги інформації. Коли в системі настає збій, відбувається напад. Він супроводжується судомами, мимовільними скороченнями м’язів всього тіла, може виникнути у будь-якої людини. Що необхідно знати про цей стан, інформує Ukr.Media.

Для нападу не обов’язково повинна бути епілепсія

Судоми зустрічаються у людей, які недосипають, мають черепно-мозкову травму, вживають наркотики. Стан провокують напади паніки, непритомність, низький рівень цукру в крові. Судоми бувають у маленьких дітей при високій температурі, у літніх людей в разі інсульту, пухлини, розсіяного склерозу. Епілепсія — захворювання головного мозку, при якому напади повторюються регулярно, але це тільки окремий випадок.

Судоми впливають на вагітність

У жінок, що мають судомний розлад, високий шанс народити дитину з природженим дефектом. Вони повинні весь термін знаходиться під наглядом лікаря. Деякі препарати, які знижують ймовірність судом, можуть завдати шкоди плоду.

Напади виглядають і відчуваються по-різному

Під час нападу людина може відчувати тремтіння, непритомніти. У деяких випадках вона чує дзвін, клацання при відсутності звуку, відчуває поколювання, оніміння в окремих частинах тіла, відчуває дивні запахи. Приступ триває близько двох хвилин, потерпілий іноді навіть не знає, що у нього був напад.

Люди похилого віку в зоні ризику епілепсії

Захворювання в цьому віці важко діагностувати. Його ознаки — тимчасова втрата свідомості, сплутаність, помилкові бачення і звуки спостерігаються при слабоумстві. Воно стає поширеним після 65 років.

Деякі люди можуть передбачити напад

За кілька днів до його настання вони відчувають зміну в поведінці. Виникають дратівливість, головний біль, порушення концентрації уваги, депресія.

Напад можна запобігти

Якщо судоми викликані недосипанням, проблема легко вирішується. При гарному відпочинку наступного випадку може не бути. Люди з епілепсією приймають ліки, коли відчувають наближення нападу. У серйозних ситуаціях в мозок імплантують стимулятор, що випромінює електричні імпульси, щоб його зупинити.

Кожен повинен знати, як реагувати

Коли в родині або на роботі є людина, у якої бувають епілептичні припадки, важливо своєчасно надати її підтримку. Викличте швидку, допоможіть сісти або лягти в безпечному місці. При відсутності свідомості поверніть голову в сторону, щоб її було легше дихати. Зберігайте спокій. Мозок скоро перезавантажиться.